Vágólapra másolva!
Elhunyt Arnold Mihály, az adóhivatal vámszakmai elnökhelyettese, aki korábban 12 éven át volt a vámosok országos parancsnoka.
Vágólapra másolva!

Hosszan tartó súlyos betegség után életének 68. évében elhunyt Arnold Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri szakmai elnökhelyettese – közölte a NAV.

1972-ben a pécsi vám- és pénzügyőri szakasznál pénzügyőr őrvezetőként kezdte pályáját, Arnold Mihály karrierjének túlnyomó részében a vámterületen dolgozott. 1976-tól a Vám- és Pénzügyőrség Baranya megyei parancsnokságán vámigazgatási feladatokat látott el. 1982-ben került a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságára, ahol 1988-tól az áruforgalmi osztály helyettes vezetője, majd 1990-től a Külkereskedelmi Ellenőrzési Központ Parancsnoka volt. 1991-ben az Ellenőrzési Főosztály vezetője, majd országos parancsnokhelyettes lett.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

1992-től 2003-ig országos parancsnokként irányította a Vám- és Pénzügyőrséget. 2011-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri szakmai elnökhelyettesként dolgozott.

Munkásságát 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével ismerték el.

Arnold Mihály tagja volt annak a 11 közgazdásznak is, akiket Orbán Viktor kormányfő kétszer összehívott, hogy gazdasági ügyekben konzultáljon velük.

Arnold volt a vámosok vezetője akkor is, amikor a kilencvenes évek közepén egy az akkori pénzügyminisztériumot és a vámosokat érintő olajeset nagy vihart kavart. A vámhivatal 83 millió forintra büntetett meg egy olajkereskedő céget (Kuwait Petroleum Hungary Ltd., rövidítve Q8), mert az engedély nélkül forgalmazott üzemanyagot. A vámhivatal felügyelő szerve, a pénzügyminisztérium azonban arra utasította később a vámosokat, hogy mérsékeljék 100 ezer forintra a Q8 büntetését. Arnold Mihály tavaly egy perben - amelyben Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot rágalmazással vádolták - ezzel kapcsolatban nyilatkozott. Kiss Ernő korábban azt mondta, hogy leállíttatták azt a nyomozást, amelyet ő vezetett, és amelyben a pénzügyminisztérium egyik államtitkára és helyettese járt el a Q8 büntetésének érdemi csökkentése érdekében. Arnold ezt alátámasztva elmondta, hogy a pénzügyminisztérium utasította a vám- és pénzügyőrséget érdemi határozat meghozatalára az ügyben, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára viszont azt mondta, erről ő nem tud.