Szabadulna az aranytól a nagybank

Vágólapra másolva!
Továbbra sem fog magához térni az arany, és év végén 1300 dollár körül, 2014 végén pedig 1050 dollár körül lesz az árfolyama a Goldman Sachs elemzői szerint. A bankház ezzel rontott az arannyal kapcsolatos előrejelzésein, mivel korábban ennél kissé magasabb árfolyammal számolt. A pesszimizmus legfőbb oka a Fed eszközvásárlási programjának közelgő visszafogása, a nemesfém drágulását korábban támogató pénzpumpa fokozatos leállítása ugyanis nem sok jóval kecsegtet az arany számára.  A nagybefektetők sem hisznek már az aranyban, és közel harmadával vágták vissza a nemesfém árfolyamának emelkedésére játszó pozícióikat.
Vágólapra másolva!

Pesszimista a Goldman Sachs

A Fed eszközvásárlási programjának közelgő befejezése újabb elemzőházat késztetett arra, hogy visszavágja az arannyal kapcsolatos várakozásait. Ezúttal a Goldman Sachs csökkentett az arany árfolyamára vonatkozó célárán, és a bank szerint év végén már csak 1300 dollár lesz a nemesfém unciánkénti ára, ami közel 10 százalékkal alacsonyabb a korábbi várakozásoknál. Kissé hosszabb távon pedig még pesszimistább a GS, mivel 1050 dolláros arany árfolyammal számol 2014 végére, a korábbi 1270 dollár helyett.

A Goldman Sachs véleménye szerint a javuló amerikai gazdaság, és az arany árfolyamát egyre kevésbé támogató amerikai monetáris politika miatt tovább folytatódhat a nemesfém gyengélkedése. A Fed eszközvásárlási programját valószínűleg elkezdik visszafogni - ahogy Ben Bernanke szerdai beszédében elmondta -, ami negatívan érinti a nemesfém árfolyamát, hiszen az elmúlt években a jelentős áremelkedéseknek a legfontosabb mozgatórugója volt a jegybanki lazítás. Ezt a hatást pedig a többi jegybank óriási aranyvásárlásai nem tudják kiegyenlíteni a bankház szerint.

Az arany kilátásai azzal tovább romlottak, hogy egy újabb elemzőház fogalmazott meg pesszimista véleményt róla. Az elmúlt napokban a Société Généralé és a UBS is visszavágta az arany célárát, elsősorban a Fed pénzpumpájának közelgő leállítása, és a nemesfém piacáról kiáramló jelentős mennyiségű tőke miatt. Múlt héten négy év után újra 1000 tonna alá csökkent a tőzsdén kereskedett legnagyobb arany ETF-ben, a SPDR Gold Trust Shares-ben lévő arany mennyisége. Ez 29 milliárd dolláros tőkekivonásnak felelt meg fél év alatt.

Forrás: Origo

Az arannyal kapcsolatos pesszimizmus érthető lehet, melynek okait már mi is összefoglaltuk. A pénzpumpa leállításán kívül többek között a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak mérséklődése, az alacsony inflációs környezet, az amerikai gazdaság javulása, de még az indiai importvám emelése is rontják az arany kilátásait.

A fenti tényezők miatt korábban is felhívtuk a figyelmet az arany további zuhanásának valószínűségére, és hogy a nemesfém folyamatosan veszít fényéből. Legutóbb két héttel ezelőtt jeleztük, hogy egy jellegzetes technikai formáció, a fordított füles-csésze miatt első körben 1266 dollárig is zuhanhat az árfolyam. Mivel az arany esetében nincsenek olyan értelemben vett fundamentumok, mint egy részvényeknél, a befektetők a technikai tényezőkre igen nagy hangsúlyt fektetnek. Az ötletünket eddig igazolni látszik az arany mozgása, mivel a nemesfém Bernanke szerdai beszéde óta mélyrepülésben van, és már 1290 dollár alatt mozog a kurzusa, ami kétéves mélypontnak felel meg.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

A hedge fundok is szabadulnak az aranytól

A dollármilliárdos alapok, a hedge fundok is pesszimistán vélekednek a nemesfémről, legalábbi erre enged következtetni a határidős piacon lévő pozícionáltságuk. Itt február óta nem látott mértékben, 29 százalékkal csökkent nettó emelkedésben bízó pozíciók nagysága, mely 39 ezer kontraktus alá zuhant vissza június 18-ig. Az árfolyam esésére játszó short pozíciók száma pedig 14 százalékkal emelkedett, ami két hónapja nem látott mértékű megugrásnak felel meg. Persze fontos arra is felhívni a figyelmt, hogy a túlzott pesszimizmus sok esetben épp az ellenkező irányba sülhet el, vagyis a nagy esést követően bármikor sor kerülhet az árfolyam kisebb-nagyobb pattanására is.

Forrás: Origo