Kínában terjeszkedik a Nestlé

Vágólapra másolva!
Kínában készül kapacitása bővítésére a világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé, melyet a helyi gazdasági növekedés lassulása sem tántoríthat el tervétől. Nem is csoda, hiszen egy év alatt megduplázta részesedését a svájci vállalat értékesítésén belül, és mára már a negyedik számú piaccá lépett elő. A beruházások egy része a kávé bizniszt érinti, ahol már eleve domináns szereppel bír a Nestlé 72 százalékos részesedésével.
Vágólapra másolva!

Kínában készül két új gyárat létesíteni a világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé a következő hónapban. A svájci társaságok egyáltalán még az sem tántorította el, hogy a világ legnépesebb országa lassuló gazdasági növekedéssel néz szembe. A Nestlé számára fontos szereppel bír Kína, hiszen árbevétel alapján tavaly a negyedik számú piacává lépett elő, ráadásul az összértékesítésen belül 6 százalékra duplázta részarányát. Ezzel pedig már a második- és harmadik számú piacnak számító Franciaországot és Brazíliát is közel beérte Kína, ahol további keresletbővülés várható.

Forrás: Origo

A két új egység egyaránt Kína keleti tartományaiban fog felépülni - mondta el a Bloombergnek adott interjújában Roland Decorvet, a kínai leány elnök-vezérigazgatója, ugyanakkor a beruházásra fordított összeget nem hozta nyilvánosságra a cég. A két üzem közül az egyik egy kávéfeldolgozó lesz, amivel a következő két évben megduplázná helyi kávégyártó kapacitását a Nestlé.

A kávé bizniszben terén már így is domináns szereppel rendelkezik a svájci élelmiszeripari óriás Kínában. Közkedvelt márkáinak, mint a Nescafe vagy a Nespresso 72 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a kávéeladások terén. Az Euromonitor adatai szerint ezzel jócskán megelőzik a második számú Kraft Foods Groupot.

A másik egységet kínai partnercégével, a Yinlu Foods Grouppal közösen létesítené. Az újabb üzemmel mintegy 25 százalékkal növekedne meg a mogyoró és tej alapú üdítőitalok gyártására alkalmas kapacitásuk.

Vesztett versenyképességéből Kína, de még van benne potenciál

A Nestlé példáján keresztül jól látható, hogy a világ legnagyobb cégei egyelőre még Kína keleti részében ruháznak be, ugyanakkor a tendencia akár rövidesen fordulatot is vehet. Az Economist Intelligence Unit adatai szerint habár Kína az elmúlt 10 évben veszített versenyelőnyéből a délkelet-ázsia országokkal szemben, még így is veresnyképesnek számít. A következő évtizedben nagy lehetőséggel kecsegtetnek az ország középső és nyugati tartományai, ahol jóval olcsóbb munkaerőt lehet alkalmazni, mint a keleti országrészben, ennek kiaknázását pedig vélhetően nem kívánják elszalasztani a nagy cégek.

A fejelődő piacokban bízhat a Nestlé

2009 óta a leglassabb első negyedéves növekedésről számolt be áprilisban a Nestlé. Az egyszeri tételektől és devizahatásoktól megtisztított, úgynevezett "organikus" bevétel növekedés nagysága 4,3 százalék lett, a szakértői várakozásokban szereplő 4,7 százalékkal szemben. A feltörekvő piacokon 8,4 százalékos növekedést produkált a cég, míg a fejlett országokban mindössze 0,9 százalékkal emelkedett az árbevétel. Az első negyedév jól mutatja, hogy elsősorban a fejlődő piacok húzzák a Nestlét, és mivel Kína éhsége tovább nő, várhatóan ez még így lesz egy jó darabig.

Némi pozitívum volt a befektetők számára, hogy tavasszal az élelmiszeripari cég vezetése továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az idei évben képes lesz elérni a korábban megfogalmazott 5 és 6 százalék közötti árbevétel növekedést. Ráadásul elkötelezte magát amellett is, hogy növelje a működési profit rátát, és emelje az egy részvényre jutó eredményt.

A mai kedvezőtlen piaci hangulat a Nestlé árfolyamának sem kedvezett, ami hosszú idő után került újra 60 frank alá.

A Nestlé árfolyama (Zürich)

Forrás: Origo