Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsde egyelőre ellenáll az újbóli esésnek, és kisebb pluszban tartózkodik, pedig Európában gyorsan elpárolgott a kezdeti lendület. Itthon a Magyar Telekom és az OTP viszi előre a parkettet, a nagypapírok közül csak a Richter csökken kisebb mértékben. A forint a 300-as szint környékén ingadozik az euróval szemben, de nagy mozgás nem látható az árfolyamban.Nyugat-Európa kezdetben nem vett tudomást a kínai hatalmas tőzsdei zuhanásról, és reggel még erősödtek az indexek, azonban délelőtt jött egy nagyobb fordulat és pirosba váltottak a börzék. Pedig a délelőtt publikálásra került német Ifo gazdasági hangulatindex a vártnak megfelelően alakult, és a múlt havi értékről kisebb emelkedést mutatott.A határidős indexek alapján New York-ban is fél százalék feletti mínuszok várhatóak nyitáskor. A tengerentúlról ma nem érkezik olyan fontosabb makroadat, ami befolyásolhatná a kereskedés menetét.
Vágólapra másolva!

Egyelőre tartja magát a BUX

A magyar tőzsdén egyelőre nem fordult nagyot a hangulat szemben a nyugat-európaival, és a régióban is felülteljesít egyelőre a budapesti parkett a lengyel társával, ahol az osztrák börzét az Erste mélyrepülése hátráltatja elsősorban.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Itthon a Magyar Telekom áll az élen, ami 1,6 százalékkal megy feljebb, ezzel történelmi mélypontjáról eltávolodni látszik a telekomcég. Az OTP is próbálja összeszedni magát az elmúlt időszaki gyatra teljesítménye után (1 százalékos plusz), még az sem hátráltatja a bankpapírt, hogy a Barclays elemzője csökkentette célárát, és fenntartotta eladási ajánlatát.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Mol kezdeti lendülete egyelőre elfogyott, az olajcég pénteki záróára környékén ingadozik. A Richter 0,3 százalékos mínuszban áll, míg az Egis 0,4 százalékkal emelkedik.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A forint továbbra is a 300-as határon táncol az euróval szemben, nagy kilengések azonban nem figyelhetők meg. A dollár/forint keresztárfolyam 229 közelében, míg a CHFHUF 244,9-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Nem sokáig örültek Európában

A kezdeti erősödés teljesen elpárolgott a nyugat-európai börzékről, pedig reggel még úgy tűnt nem ragad át a rossz ázsiai hangulat az európai piacokra. Ráadásul délelőtt látott napvilágot a német Ifo gazdasági hangulatindex, ami a májusi 105,7 pontról 105,9 pontra emelkedett összhangban az elemzői várakozásokkal.

A sanghaji index több mint 5 százalékkal zuhant, miután a Goldman Sachs is csökkentette a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát, ráadásul a bankközi piacon a feszültség továbbra is magas. Ezt úgy tűnik csak késő délelőtt emésztették meg a befektetők. A DAX 0,8, míg például a CAC40 1,1 százalékkal halad lejjebb. A kínai növekedési kilátások romlásán túl, továbbra is a Fed stimulusának csökkentésétől félnek leginkább a piacok.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A harmadik negyedévben 660 millió euró értékű tőkeemelést hajt majd végre az Erste, az így befolyó pénzt pedig a bank felhasználja arra, hogy visszafizesse az államtól és magánbefektetőktől a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi úgynevezett részvételi tőkét. Az Erste egy profitfigyelmeztetést is elrejtett a közleményben, hiszen idén a működési eredmény visszaesésére számít, míg korábban annak szinten maradását jelezték. A részvény árfolyama 7 százalékkal zuhan.

Az Erste árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Megállapodtak a Vodafone és a Kabel Deutschland képviselői a német kábelszolgáltató felvásárlásáról - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A megállapodás értelmében a brit telekomcég 7,7 milliárd eurót fog fizetni a Kabel Deutschlandért készpénzben. Az ügylet létrejöttét a Vodafone ma reggel erősítette meg. A hírekre mindkét vállalat részvényei drágulni kezdtek, és a Kabel Deutschland papírjai 1,8 százalékkal, a Vodafoné pedig 0,3 százalékkal erősödnek.

A legnagyobb spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica megegyezett ír leányának értékesítéséről az ázsiai Hutchison Whampoával, az ügyletre már csak a helyi versenyhatóságnak kell rábólintania. A bejelentés értelmében a vevő 850 millió euró fejében vásárolja meg az O2 Irelandet.

A Fiat akár háromszor nagyobb osztalékra számíthat az idei évben a Chryslertől, mivel az amerikai autógyártó újrastrukturálta hitelét, és sikerült kedvezőbb feltételeket elérnie. Az Fiat ezzel akár 936 millió dollárt is kaphat idén, miután a korábbi hitelszerződésben szereplő 300 millió dolláros maximumot eltörölték, nyilatkozta a Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő forrás. A hírekre kezdetben 4 százalékkal ugrott a cég árfolyama, azóta azonban az újból rosszra fordult nemzetközi hangulat miatt 0,3 százalékos pluszra korrigált vissza az olasz autógyártó.