Sokat bukhatunk a külföldi pénzfelvétellel

Vágólapra másolva!
Az átlagos nyaralónak idén sokkal drágább lesz a pénzhez jutás külföldön, mint tavaly volt. A díjmentes pénzfelvételi akciók szinte mindenhol kifutottak, a tranzakciós adónak nagy ára van - derül ki azenpenzem.hu pénzügyi portál cikkéből.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron a bankok érzékelhetően versenyre keltek az utazók kegyeiért. Külföldön automatából akár ingyen juthattak pénzhez három bank ügyfelei is, de az akciók többsége ősszel kifutott - írják a pénzügyi portál szerzői, akik kiszámolták: az ATM-eket használóknak száz euró felvételéhez (változatlan árfolyamon számolva) átlagosan majdnem 20 százalékkal többet kell fizetni most, mint 2012 nyarán.

A bankok a tehetősebb ügyfeleknek kedveznek inkább, nagyobb összeg bankfiókból történő felvételénél ugyanis csak 7 százalékkal emelkedtek a díjak, és az ATM-használat is kevésbé drágult.

Több bank tünteti fel kondíciós listájában a hatezer forintos felső korlátot, ez azonban csak a tranzakciós illeték miatti plusz költségekre vonatkozik. Az FHB-nál például kétmillió forintnak megfelelő valuta felvételénél 27 ezer forint a teljes költség. Ingyenes pénzfelvéttel már csak elvétve találkozhatunk: az AXA ezüst fokozatú ügyfelei egyszer, a gyémánt besorolásúak pedig négyszer használhatják díjmentesen az ATM-eket. Bizonyos számlacsomagoknál a Citibankos ügyfelek is kaphatnak egyszer költségmentesen pénzt, azonban a legnagyobb bankok nemzetközi hálózatából - a legkiemeltebb ügyfeleket leszámítva - eltűntek az efféle akciók.

Az OTP még a szezon előtt drágított (a saját kinti hálózatotban 15 forinttal), az Erste július elsejétől növeli a díjakat, a K&H július 2-től drágít. Ezek azonban csak a szokásos alakítások, amelyek legfeljebb néhány tíz forintos plusz terhet hoznak.