Vágólapra másolva!
Nagy esés bontakozott ki a sanghaji tőzsdén a hétfői kereskedésben, miután még a múlt hét második felében hatalmasat ugrott a kínai bankközi kamatláb, ami felerősítette a félelmeket a kínai bankrendszer likviditásával kapcsolatban. A Shanghai Composite 4 százalék feletti zuhanásban van, de a többi ázsiai tőzsdén is elég rossz a hangulat. A tokiói index nap elején még emelkedni tudott, a gyengülő jennek köszönhetően, de a nap második felére ott is csökkenésben váltott a parkett.Pénteken Amerikában a kereskedés végére összeszedték magukat a börzék, és a Nasdaq kivételével pluszban tudtak zárni, miután  szerdán és csütörtökön régóta nem látott kétnapos esést könyveltek el a vezető tőzsdék.A kínai zuhanás rossz hatással lehet az európai börzékre is, a határidős indexek alapján csökkenéssel kezdhetik a hetet a nyugat-európai parkettek is.
Vágólapra másolva!

Meredek zuhanás Kínában

Kínában meredeken esik a Shanghai Composite miután a közelmúltban nagyot ugrott a sanghaji bankközi kamatláb. A kínai jegybank szerint viszont megfelelő a kínai bankrendszer likviditása, és inkább a bankoknak kellene a jövőben a készpénz menedzsmentjükön javítani és a hitelezési szabályaikon. A 7 napos kínai repó ma ismét emelkedik, 7,65 százalék körül jár a hírek miatt, pedig a csütörtöki megugrás után, pénteken valamelyest mérséklődött.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

Habár valószínű, hogy egy likviditási összeomlás nem fog bekövetkezni, a bankközi kamatlábak magas szinten maradhatnak akár egy hónapon keresztül is, nyilatkozta a Standard Chartered közgazdásza a Marketwatch-nak. Minél tovább tart ez a politika, annál inkább törékenyebb lesz a bankrendszer stabilitása, és a hitelnövekedés is lassulhat a második félévben, ami az egyébként is lassuló kínai gazdaságot tovább fékezheti, tette hozzá Stephen Green közgazdász.

Forrás: Origo

A Shanghai Composite 4,6 százalékkal zuhan, míg a hongkongi Hang Seng 2 százalékkal megy lefelé, ezzel már ötödik egymást követő napon csökken és 9 hónapos mélypontok közelében tartózkodik. Az esés élén a bankszektor áll, bőven két százalék feletti mínuszokkal.

Forrás: Origo

A kínai folyamatok a többi ázsiai parkettet is a mélybe húzta. A Nikkei kezdetben még emelkedni tudott, miután a jen gyengülésnek indult, de a borongós tőzsdei hangulat átragadt a tokiói börzére is, amely már 1,1 százalékos mínuszban van. A dél-koreai Kospi 1,3 százalékkal, míg az ausztrál tőzsde 1,5 százalékkal megy lejjebb. Utóbbit a bányacégek rossz teljesítménye okozza, miután a nyersanyagárak is lefelé vették az irányt.

Javult ahangulat pénteken Amerikában

Pénteken még gyengén indult a nap az amerikai piacokon, de végére sikerült összekapniuk magukat a börzéknek. Az S&P 500 és a Dow Jones index is 0,3 százalék körüli pluszra volt képes, a Nasdaq viszont 0,2 százalékos mínuszban zárt. A forgalom 2011 októbere óta a legnagyobb volt a piacokon.

Forrás: Origo

2,5 százalékos szintet is elérte pénteken az amerikai 10 éves kötvényhozam, ami 2011 óta a legmagasabb érték. A reggeli órákban 2,59 százalék körül mozog a hozam. A héten az USA-ban 99 milliárd dollárnyi kötvényt akarnak eladni, ami mindenképpen kiemelt figyelmet kap majd a hozamemelkedés miatt.

James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint, ha az inflációs cél alatt marad tartósan az infláció az USA-ban, akkor a kötvényvásárlási programot növelni kell és nem csökkenteni.

Tízből nyolc S&P 500 szektor emelkedésre volt képes pénteken, a legjobb formában az alapvető fogyasztási javak és a közműcégek voltak. A technológiai és a nyersanyagkapcsolt papírokat nem kedvelték túlságosan.

Forrás: Origo