Vágólapra másolva!
Pluszban tartózkodik a hazai tőzsde a pénteki nagyobb esése után. A hazai blue-chipek korrigálják pénteki zakójukat, egyedül az akkor emelkedő Richter jár mínuszban. A forint 300 felett is járt az euróval szemben, ahonnan valamelyest visszajött a hazai deviza, de nagy mozgásról még nem beszélhetünk.Nem okozott hatalmas pánikot Nyugat-Európában a shanghaji tőzsdén látott hatalmas zakó, a vezető indexek kisebb erősödést mutatnak a kezdeti órában. Délelőtt 10 órakor érkezik Németországból az Ifo gazdasági hangulatindex értéke, ami befolyásolhatja majd a kereskedés menetét Európában.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Hatalmas esés a kínai tőzsdén
Vágólapra másolva!

Pluszban jár a magyar parkett

Emelkedik a magyar parkett a kezdeti kisebb csökkenés után, miután pénteken 2 százalék feletti esésben fejezte be a hetet a BUX a rossz európai hangulatban. Ma reggel a régiós indexek között ezzel a teljesítményével a lengyel után a második legjobb szereplő a budapesti börze, míg leghátul a bécsi index áll, amit az Erste 4 százalékos eséssel húz vissza.

Forrás: Origo

A blue-chipek próbálják korrigálni pénteki gyenge teljesítményüket. Az OTP enyhe pluszban van, a Barclays a korábbi 5145 forintról 4800 forintra csökkentette a bankpapírra vonatkozó célárát, fenntartva eladási ajánlását a magyar részvényre vonatkozóan. A Mol 1 százalékkal emelkedik, és a Magyar Telekom is felfelé vette az irányt a történelmi mélypontja környékéről, 1,3 százalékkal drágul. A Richter, ami egyedüliként tudott erősödni pénteken most alulteljesít, ellenben szektortársa az Egis zöldben tartózkodik.

Forrás: Origo

Megszűnik a Pannónia Nyugdíjpénztár, mivel a jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a magánnyugdíjpénztár fenn tudja tartani tevékenységét. Mivel a befizetések csak 0,9 százaléka használható fel működési költségek fedezésére, így nem maradt más választás, mint a jogutód nélküli megszűnés, írja a nol.hu.

A forint a reggeli kereskedésben újra 300 felett járt az euróval szemben, miután az ázsiai piacokon, elsősorban Kínában, nagy eladói hullám söpört végig. Azóta valamelyest visszább korrigált az árfolyam, de nagy mozgás nem indult meg. A dollár/forint jegyzés 228,7-nél, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 244,4-nél ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Nem pánikolt be Európa

A hétfői óriási sanghaji tőzsdei zuhanás után Nyugat-Európában kisebb pluszok vannak a vezető parkettek, bár egyelőre az emelkedés nem olyan nagy mértékű, úgy tűnik valamelyest tudnak javítani pénteki teljesítményükön a kontinens indexei.

Forrás: Origo

2012 áprilisa óta nem járt olyan magasan a német 10 éves kötvényhozam, mint pénteken. A kötvénypiaci hozamemelkedés a németeket is elérte. Május eleje óta folyamatosan emelkedik a német hozam, mely 1,18 körüli szintekről emelkedett 1,72 százalék fölé.

A Vodafone és a Kabel Deutschland meg tudott egyezni a felvásárlásról. Az előzetes egyezség szerint a Vodafone 7,7 milliárd euróért felvásárolja a legnagyobb német kábelszolgáltató céget. Az ajánlat részvényenként 87 eurót jelent, ami a Kabel Deutschland pénteki záróárához képest 3,4 százalékos prémiumot tartalmaz.

A Kabel Deutscheland árfolyama

Forrás: Origo

Közel 660 millió eurós tőkeemelést tervez a harmadik negyedévben az Erste, amivel célja, hogy a Bázel 3-as tőkekövetelménynek megfeleljen. Az osztrák bankpapír 4 százalékos lejtmenetben van a hírek hatására.

Forrás: Origo

Maximum 850 millió euróért megvásárolja a Hutchison Whampoa a Telefónica ír leányvállalatát. A Bloomberg értesülései a 850 millió eurós ár akkor érhető el, ha a vállalat különböző kritériumokat el tud érni, egyébként csak 780 millió euró a vételár.

Október-november környékén döntheti majd a Versace, hogy bevezeti-e a piacra a cég részvényeinek egy részét vagy sem, nyilatkozta a divatcég vezérigazgatója. A Bloomberg információi szerint a vállalat nagyjából 1,85 milliárd dollárt ér.