A Vodafone nyerte a felvásárlási csatát

Vágólapra másolva!
Pont került a Vodafone és a Kabel Deutschland hónapok óta húzódó közös ügyének végére, miután a felek előzetes megállapodást kötöttek a hétvégén a német cég felvásárlásáról. A Németország legnagyobb kábelszolgáltatójának számító Kabel Deutschland bekebelezésével a Vodafone "nagy halat" fogott, mivel közel Magyarország lakosságával fog bővülni az ügyfélköre. A brit telekomóriásnak az amerikai Liberty Globalt sikerült kiütni a nyeregből, akivel nagy felvásárlási csatát vívott, és folyamatosan egymásra licitáltak.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak a Vodafone és a Kabel Deutschland képviselői a német kábelszolgáltató felvásárlásáról - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A megállapodás értelmében a brit telekomcég 7,7 milliárd eurót fog fizetni a Kabel Deutschlandért készpénzben. Az ügylet létrejöttét a Vodafone ma reggel erősítette meg.

A Kabel Deutschland menedzsmentje azután bólinthatott rá a Vodafone ajánlatára, hogy a brit cég az ügyhöz közel álló források szerint részvényenként 87 euróra emelte kínált összeget. A Vodafone azután kényszerült emelni a korábbi, részvényenkénti 80, 82 majd 85 eurós ajánlatain, hogy a múlt héten a Liberty Global is versenybe szállt a Kabel Deutschlandért. Az amerikai társaság részvényenként 85 eurót kínált a német cégért, ami előnyösebb volt a Vodafone által akkoriban utoljára ajánlott 82 eurónál.

A Kabel Deutschland 8 millió német háztartásnak nyújt kábel-tv, internet és mobil szolgáltatást. A cég bekebelezésével a Vodafone meg fogja tudni védeni piaci részesedését az arra folyamatosan ácsingózó versenytársaktól, és több mint 8,5 millió német háztartással fog bővülni az ügyfélköre. Felvásárlás megvalósítása nélkül a Vodafone nem valószínű, hogy tovább tudna terjeszkedni Európában, mivel kis túlzással telített a mobil és vezetékes piac, és rendkívül korlátozott az elérhető új felhasználók köre - véli egy Bloombergnek nyilatkozó iparági szakértő.

Németországi jelenlétének megerősítése érdekében a Vodafone egyébként már megegyezett a Deutsche Telekommal is a múlt hónapban, hogy elérheti és használhatja Németország legnagyobb mobilcégének vezetékes hálózatát az országban.. Az ügylet után a Vodafone több millió német háztartásnak tud kínálni fizetős tv-szolgáltatást rendkívül gyors adatátvitel mellett.

A Vodafone-nak nagy szüksége van a terjeszkedésekre, az európai recesszió ugyanis komoly problémákat okoz a cégnek. A vállalat árbevétele csökken, nagy részben a régió gyengélkedése miatt, és gyakorlatilag az amerikai mobilegysége, a Verizon Wireless az egyetlen növekedési forrása. Az amerikai egységet viszont annak többségi tulajdonosa, a Verizon Communications régóta, nagy erőkkel szeretné felvásárolni, ám a Vodafone egyelőre még nem "adta be a derekát".

Vittorio Colao vezérigazgató irányításával a Vodafone folyamatosan az árbevétel csökkenésének megállításán küzd, ami miatt már több ezer embert bocsátottak el, és 7,7 milliárd fontos leírást hajtottak végre olasz és spanyol egységeiknél.

Forrás: Origo

Érdekes egyébként, hogy a Vodafone 37 százalékkal magasabb árat fog fizetni a Kabel Deutschland egy részvényéért azok február 12-i záróáruknál. A brit vállalat ekkor jelezte először vételi érdeklődését, ami után a Kabel Deutschland papírjai meredek emelkedésbe kezdtek, ami a Vodafone számára is megdrágította az üzletet.

A hírekre mindkét vállalat részvényei drágulni kezdtek, és a Kabel Deutschland papírjai 2,1 százalékot, a Vodafoné pedig 0,6 százalékot erősödtek.

Kabel Deutschland árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Origo