Orbán Viktor kettős mércézhet

Vágólapra másolva!
A kamatcsökkentési ciklus közelgő végére utalhat a magyar jegybank, és az esedékes 25 bázispontos vágás sem teljesen biztos már. Csütörtökön szavazzák meg Varga Mihály második megszorító csomagját, az európai vezetők újra gazdaságélénkítésről tárgyalnak. Vajon mi állítja meg a tőzsdék esését, az arany szakadását? Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Szinte biztos, hogy kedden újra 25 bázispontos kamatcsökkentésről határoz a jegybank monetáris tanácsa, ez a vágás azonban más lehet, mint az előzőek.

A nemzetközi piaci folyamatok az elmúlt hónapban már egyértelműen arra utaltak, hogy a kamatvágási ciklusnak hamarabb vége lehet a korábban vártnál, a fejlett piacokon bekövetkezett meredek kötvénypiaci hozamemelkedés már egyértelműen behatárolja a magyar jegybank mozgásterét is. Bizonytalan nemzetközi hangulatban a kockázatosabb magyar kötvények elvárt hozamfelára is nő, amit a jegybank kénytelen figyelembe venni. A piac már ki is árazta annak a lehetőségét, hogy 4 százalék alá csökkenjen az alapkamat, tehát ez alapján sincs már hátra több két kis vágásnál - jelenleg 4,5 százalékon áll a ráta. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jegybank még vágni fog, de Matolcsy György és csapata a kommunikációban már kénytelen lesz kicserélni a további kamatcsökkentésekre utaló részt egy olyan mondatra, mely a ciklus közeli végére utal, szigorúan a nemzetközi hatásokra hivatkozva.

Ha a döntésig hátralevő másfél napban tovább romlik a piaci hangulat, egyes elemzők szerint akár el is maradhat a kamatcsökkentés, de még mindig sokkal valószínűbb a 25 bázispontos vágás. A jegybank friss inflációs jelentését is közli, a történelmi mélypontok közelében azonban ennek jelen pillanatban nincs túl nagy jelentősége. Várható újabb rezsicsökkentésekkel támogatva, értékelhető növekedési fordulat nélkül nem valószínű, hogy az infláció a következő években problémát okoz Magyarországon.

Már megint a görögök és a németek

A héten még toldozgathatja-foltozgathatja a kormány a múlt hétfőn bejelentett legfrissebb megszorító csomagot, várhatóan a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon, csütörtökön szavazhatja meg a kétharmad.

Aznap Orbán Viktor már az uniós csúcsra hivatalos, a kontinens vezetői több fontos gazdasági kérdésről is tárgyalnak. A magyar kormány újra lecsaphatja a kettős mércézős magas labdát, ugyanis több ország is halasztást kaphat arra, hogy 3 százalék alá csökkentse költségvetési hiányát. A vezetők megpróbálnak valami újat kitalálni gazdaságélénkítés, illetve munkanélküliség-csökkentés témakörben, s persze a bankunió, a tagországok eddiginél szorosabb együttműködése is újra napirendre kerül. Noha a hivatalos napirenden nem szerepel, nyilván újra a középpontba kerül a görög helyzet, miután az athéni kormánypártok többsége minimálisra olvadt, kiélezve a politikai bizonytalanságot.

Makrofronton Németország lesz a középpontban. Az Ifo üzleti hangulatindex előretekintő mutatójának minimum kis növekedést kell mutatnia ahhoz, hogy ne romoljon el a piac hangulata kedden, és a kiskereskedelmi forgalomban is hasonló a helyzet: az előző hónaphoz képest kis növekedésről szólnak a várakozások.

Zuhan az arany, a kínai bankrendszer recseg

Amerikában nem várható igen fontos makroadat, a végleges első negyedéves GDP várhatóan az előzetesen publikált számmal lesz azonos. Az ingatlanpiacról érkező mutatók esetleg piacmozgatók lehetnek, de a Wall Streeten már inkább azon aggodalmaskodnak, hogy szokatlanul magas a profit warningok száma: évek óta nem jelentette be a negyedév vége felé közeledve annyi cég, hogy eredménye elmarad a várakozásoktól, mint az elmúlt pár hétben.

Természetesen továbbra is az amerikai monetáris élénkítés visszafogásának kérdése mozgatja még a piacokat, minden ezzel kapcsolatos nyilatkozat vagy pletyka piacmozgató lehet. Az elmúlt hetek áresései után egyelőre teljesen bizonytalan, hogy mi javíthatná meg a hangulatot, mindenesetre a kötvénypiaci hozamemelkedés hetek óta egyértelmű trend. E mellett ott a kínai bankválság esélye is.

Aggódhatnak az aranypiaci befektetők is, a múlt heti újabb komoly, közel 7 százalékos zuhanással több technikai támasz is elesett. A nemesfém közel kétéves mélyponton van, a nagy piaci szereplők hetek óta adják, kérdés, mikor szakad el a cérna a kisbefektetőknél is.