Veszélyes a Magyar Telekom árfolyamesése

Vágólapra másolva!
Nemcsak kellemetlen, egyenes veszélyes is a Magyar Telekom árfolyamára nézve a kormány adóemelése. Mivel a bejelentés a vállalat eredményét csökkenti, a részvény árfolyama joggal mutatott igen jelentős esést a napokban. Az új történelmi mélységek elérése azonban azért is szomorú hír, mert hamarosan ismét eljön az MSCI indexek felülvizsgálata, melyeken a kapitalizáció folyamatos olvadása miatt - lagalábbis a mostani állapotok szerint - könnyen elbukhat a Telekom. A Richter példájából tanulva pedig egy ilyen lépés katasztrofális hatással lehet az árfolyamra.  
Vágólapra másolva!

Miután Varga Mihály bejelentette a telefonadó 50 százalékos emelését, a Magyar Telekom részvényének árfolyama igen jelentős esést produkált. Nem véletlen persze ez a riadalom, hiszen a vállalatnak már eddig is jelentős terhet jelentett a kifizetés (melynek összege az első negyedéves értékek alapján idén részvényenkénti 22 forintra is rúghat), amin most jókora emelést hajt végre a kormány.

A bejelentés előtti szintekről az árfolyam több mint 20 forinttal korrigált lefele, ezzel új történelmi mélységeket hagyva maga után. A részvényár jövője szempontjából a Telekom esetében sajnos különösen rossz hír, ha a papír a következő hónapokban sem tud a 340 forintos szintekről érdemben elrugaszkodni felfele, hiszen a jelenlegi értékek mellett veszélyben lehet a vállalat MSCI indextagsága.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

A szabályok értelmében ugyanis az indexszolgáltató következő, novemberi felülvizsgálata során megint nagyító alá fogja venni az indextagok kapitalizációjának mértékét. Azt persze még nem tudjuk, hogy mekkora lécet kell megugrania akkor a Telekomnak, a májusi felülvizsgálat során alkalmazott küszöbértékek azonban közelítőleg jó kiindulási alapot szolgáltathatnak (azóta az árfolyamok emelkedésével vélhetően még feljebb is került kicsit az elérendő szám).

Egyrészt a vállalat kapitalizációjának 2375 millió dollárt kellett elérni, illetve a közkézhányaddal korrigált kapitalizációnak ennek felét, vagyis 1187,5 millió dollárt. Egy részvény akkor esik majd ki az MSCI indexekből, ha a kapitalizációs kritériumok kétharmadának (1583 millió és 792 millió dollárnak) nem tud megfelelni július utolsó napjaiban. A Telekomnál a kapitalizáció szerinti kritériumot még éppen sikerülhet hozni, a közkézhányadot is figyelembe véve azonban igencsak rezeg a léc.

Forrás: Origo

Ahhoz, hogy képes legyen bennmaradni az indexben a Telekom, az árfolyamnak egészen a 370 forintos magasságokig kellene repülni. Mondani sem kell, hogy hiába nagyon vonzó a részvény az osztalékhozama alapján, a különadó megemelésének napokkal ezelőtti bejelentése nem igazán teremti meg azt a környezetet, amikor a papír átárazódása megindulhatna. Sőt, az árfolyam csökkenése egy ördögi körbe is hajszolhatja a részvényt.

Forrás: Origo

Ennek igen egyszerű oka az, hogy amíg a befektetők az alacsony árfolyamok miatt lehetőséget látnak az MSCI indexekből való kihullásra, addig valószínűleg nem kezdik még el felhalmozni a részvényeket. Miért is tennék, ha elképzelhető, hogy később még olcsóbban meg tudják ezt tenni? Ha ugyanis a részvény kiesik az MSCI indexekből, úgy hatalmas eladói nyomással nézhet majd szembe, hiszen az indexkövető alapok ebben az esetben kénytelenek lesznek bármi áron megszabadulni a papírtól. Nem kell messzire mennünk, gondoljunk csak a Richter tavaly novemberi indexből való távozására (a likviditás elapadása miatt, amivel az MTelekomnak egyébként nincsenek gondjai), aminek hatására a papír árfolyama 40 000 forintról egészen 32 000 forintig zuhant pár hónap alatt.

A Richter árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

Összeszorított fogakkal tehát most azt figyeli mindenki, hogy képes lesz-e az előttünk álló hónapokban emelkedni a Telekom árfolyama. Jelenleg igen nehéz jósolni egy különadó emeléssel a hátunk mögött, bár az árfolyam emelkedésébe vetett remény még talán nem halt meg teljesen. Holnap ugyanis nagy nap várhat ránk, a reggeli órákban tárgyalja az Európai Bíróság a franciák különadó ügyét, ami precedenst teremthet a Magyarország ellen benyújtott eljárásban is. Amennyiben a Bíróság a telekomcégeknek kedvező döntést hoz, úgy az a később hasonló témában esedékes magyar ügy kimenetelével kapcsolatban is iránymutatást adhat. Jó esetben a Magyar Telekom által távközlési különadó címén befizetett 77 milliárd forintos (részvényenként 77 forintos) összeg is visszajárhatna, aminek az előszele akár képes is lehet felfele mozdítani a részvényt. Hogy mennyire, azt persze majd meglátjuk a döntést követően.

Sajnos abban az esetben, ha a Magyar Telekom árfolyama mégsem tudja összeszedni magát és így a részvény kiesik az indexből, az a többi nagy magyar papír számára is igen kellemetlen pillanatokat hozhat. Ilyen esetben ugyanis az MSCI index két eleműre szűkülne (kérdéses, hogy a Richter mikor tudna ismét visszakapaszkodni, amire egyébként meg lehet az esély a jövőben), ami az MSCI Hungary országindex törlésével járhatna együtt. Nem automatikusan persze, hiszen külön mérlegeléssel az indexszolgáltató indokolt esetben akár kettes elemszámmal is benntarthatná az OTP-t és Mol-t. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanság azonban valószínűleg megviselné a két nagypapírunkat.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.