A nyári hőségben még a forint sem mozog

Vágólapra másolva!
Egy meglehetősen szűk sávban oldalazgat ma a forint az euróval szemben, hol 294 alatt, hol fölötte van, de egyelőre nem akar az egy forintnál kisebb sávból kimozdulni a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

Egy meglehetősen szűk sávban mozog ma a forint, 294 körül imbolyog a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A piacokon kivárás jellemző a ma esti Fed ülés miatt, ami után Ben Bernanke jegybankelnök sajtótájékoztatót tart.

Tegnap délután látható egy nagyobb gyengülés a grafikonon, de a 294,8-as szint megközelítése után az euró-forint 293,6 alá esett. Azóta viszont alig mozog a forint. A dollárral szemben 219,4 körül, míg a svájci frank ellenében 238 környékén mocorog a forint.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: Origo

A Századvég szerint 2014-ben kamatot emelhet a jegybank

A magyar kamatpályával kapcsolatban több hír is megjelent ma. A Századvég kutatóintézet kalkulációi szerint a jelenlegi 4,5 százalékos szintről 3,5 százalékig vágja majd le a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamatot a következő 3-4 hónap során.A kamatvágásra egyébként a következő, jövő heti ülésen is sor kerülhet, legalábbis a Bloomberg által megkérdezett elemzők egyöntetű véleménye szerint 25 bázisponttal csökken majd az alapkamat.

A kutatóintézet úgy véli, 2014-ben 5 százalékra is megemelheti az irányadó rátát a jegybank. A szakértők szerint az amerikai Fed a javuló gazdasági körülmények miatt hamarosan elkezdheti visszavágni a stimulusokat, ami miatt a hozamok emelkedésnek indulhatnak a világban. Emiatt viszont a magyar jegybanknak emelni kell majd az alapkamaton.

A CIB elemzője, Trippon Mariann úgy véli, a jegybank 4 százalék alá csökkenteni majd az alapkamatot, de ehhez az kell, hogy a piaci környezet megfelelő legyen. A CIB szakértője nem számít már a kötvénypiaci hozamok további markáns esésére.

Trippon szerint a forint a jelenlegi 294-es szintről 290 körüli szintre erősödhet majd az euróval szemben év végéig. A CIB elemzője a ma reggeli elemzésében kitért Magyarország növekedésére is. Trippon Mariann szerint idén 0,2 százalékot nőhet a magyar gazdaság.

Kármán András az Európai Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja szerint az MNB által bejelentett gazdasági növekedést élénkítő lépések kettős kamatrendszert okoz, hiszen a vállalkozások a kamattámogatások révén a jegybanki alapkamattól olcsóbban juthatnak forráshoz. Ennek viszont az lehet a következménye, hogy az alapkamat csökkentések már nem lesznek olyan hatásosak. Emiatt pedig szűkülhet a jegybank mozgástere.