Vágólapra másolva!
Kivárnak a befektetők a Fed kamatdöntő ülésének ma esti zárása előtt, mivel a döntést követően fontos információk fognak érkezni a jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről. Emiatt nincsenek nagy mozgások az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek keddi záróértékeik közelében mozognak. Itthon a BUX javítani tud, leginkább a Magyar Telekom jó teljesítményének köszönhetően. A telekomcég papírjai ugyanis korrigálni kezdték az elmúlt napok zuhanását. Amerikában optimistán várhatják a Fed döntést a befektetők, mivel a határidős indexek alapján enyhe pluszokkal indulhat a kereskedés a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Javít a Magyar Telekom

Ki tudott kecmeregni a negatív tartományból a BUX, mely 0,1 százalékos emelkedésben mozog. A régióban ezzel a középmezőnyben foglal helyet a magyar piac, bár nagyobb mozgások a szomszédos piacokon sincsenek.

Forrás: Origo

A magyar részvényindex elsősorban a Magyar Telekomnak köszönheti javítását, a telekomcég papírjai ugyanis korrigálni kezdték az elmúlt napok zuhanását, és 1,8 százalékot erősödtek. A Magyar Telekom héten látott gyenge teljesítménye a Varga Mihály által hétfőn bejelentett új intézkedéscsomaghoz köthető, melynek során a vállalati adóterhek megemeléséről döntött a kormány. A befektetők ezt rendkívül negatívan fogadták, emiatt a cég részvényei új történelmi mélypontjukra kerültek kedden.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

A Richter is jól teljesít, és 1,3 százalékot drágult. A többi főbb papír vegyesen teljesít, az OTP nem tud magához térni, és 0,2 százalékos mínuszt szedett össze. A vállalati adóterhek emelése a pénzintézetet is kedvezőtlenül érintette, és árfolyama a 4800 forintos szint alá bukott emiatt.

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy a bank folytatta saját részvényeinek értékesítését a munkavállalói számára. Tegnap közel 177 ezer darab részvényt adott el a bank a javadalmazási politika keretein belül több vezetőnek, melyből nagy mennyiségen azonnal túl is adtak rajta a tulajdonosok.

A Mol árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb, és az Egis islemaradt társaitól, mivel 0,9 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A forint nem tud javítani, és továbbra is a 294-es szint körül stagnál az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 219,5-nél, a svájci franké 238,4-nél jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Egyre komolyabb csatában a Vodafone

Továbbra is inkább a kivárás állapota jellemző az európai tőzsdékre, ahol a főbb részvényindexek nem sokkal tegnapi záróértékeik fölött mozognak. A befektetők a Fed kétnapos kamatdöntő ülését követő közleményre, és Ben Bernanke esti sajtótájékoztatójára várnak, ahol az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről kaphatnak majd pontosabb információkat. Habár az utóbbi időben felerősödött a félelem a program visszavonása körül, a piac mégis a pénzpumpa folytatását várhatja. Erre utalhat az amerikai tőzsdék tegnapi emelkedése is.

Ezen túl további nyugtalanságra adhat okot, hogy a ciprusi miniszterelnök az országnak odaítélt 10 milliárd eurós segélycsomag újratárgyalását kéri az eurózóna vezetőitől. Nicos Anastasiade figyelmeztetett, hogy Ciprus lehet, hogy nem fogja tudni teljesíteni a segélycsomaghoz szükséges feltételeket, mivel az intézkedések a vártnál nagyobb mértékű visszaesést okoztak a gazdaságban.

Forrás: Origo

Legalább 1 milliárd eurós eszközeladási tervet dolgozott ki az Alcatel, valamint további költségcsökkentéseket jelentett be, amivel célja, hogy nagyobb fókuszt helyezzen az internetes tevékenységekre. A hírre 5,8 százalékot ugrott a részvény.

Az H&M részvények 1,3 százalékot erősödtek, miután a ruhakereskedő közölte, rendkívül jól indult számára a június, a hónapban 14 százalékkal nőtt a forgalma éves alapon. Ha ezt az ütemet a hónap további részében is fenn tudja tartani, szeptember óta a legnagyobb éves forgalomnövekedést tudná felmutatni a társaság.

A Vodafone viszont 0,6 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a hírek szerint a birt telekomcég hajlandó megemelni a Kabel Deutschlandra tett felvásárlási ajánlatát. A Vodafone így kívánja kiütni a nyeregből a Liberty Globalt, mely szintén szeretné bekebelezni a német vállalatot.

Optimistán várja Bernanke-t Amerika

Amerikában továbbra is optimisták a befektetők a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatban, emiatt folytatódhat az emelkedés a tengerentúli részvénypiacokon. A határidős indexek alapján 0,2 százalék körüli erősödésre lehet felkészülni nyitás után.

Fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni, így minden szem az esti Fed-közleményre, és Ben Bernanke sajtótájékoztatójára szegeződhet majd.