Vágólapra másolva!
Valószínűleg tovább folytatja havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját a Fed, bár a jegybank fenntartja annak a lehetőségét, hogy az amerikai munkaerőpiac javulását látva fokozatosan mérsékelje a QE3-at. A befektetők ezt várják az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatdöntő ülésétől, így az optimizmus volt az úr kedden az amerikai tőzsdéken. Ennek köszönhetően a főbb részvényindexek emelkedni tudtak, a Russel 2000 például új történelmi csúcsot ütött.Ázsiában felemásan teljesítenek a tőzsdemutatók, a kínai Shanghai Composite nagyobb gyengülés után idei mélypontjára került, a japán Nikkei viszont folytatta menetelését. Európában vegyes nyitásra lehet felkészülni a határidős indexek alapján. 
Vágólapra másolva!

Idei mélypontján a kínai index

Vegyesen teljesítenek ma a főbb ázsiai részvényindexek, melyek közül a japán Nikkei folytatja menetelését, és 1,7 százalékos emelkedés után egy hetes csúcsára került. Erősöédésében a tovább gyengülő jen is segítségére van, a japán fizetőeszköz dollárral szembeni jegyzése a 95,-95,4-es szintek környékén is megfordult, mely az exportáló cégek részvényeire van kedvező hatással. A Honda papírjai például 1,3 százalékot erősödtek.

A többi piacon viszont az átlagosnál alacsonyabb forgalom figyelhető meg, mivel a piac inkább kivárhat a Fed ma esti közleménye, és Ben Bernanke sajtótájékoztatója előtt.

A kínai Shanghai Composite folytatta lejtmenetét, és 1,3 százalékos gyengülés után idei mélypontjára került. Ebben annak lehet szerepe, hogy július végétől újra engedélyezik az elsődleges részvénykibocsátásokat (IPO) a kínai tőzsdéken, amit még októberben függesztettek fel. A befagyasztás oka az volt, hogy a szabályozó hatóságok így próbálták a korrupciótól megtisztítani a kínai piacot.

Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Optimistán várják Bernanke-t Amerikában

Valószínűleg tovább folytatja havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját a Fed, bár a jegybank fenntartja annak a lehetőségét, hogy az amerikai munkaerőpiac javulását látva fokozatosan mérsékelje a QE3-at. Így lehetne összefoglalni a befektetők várakozását a Fed kedd este kezdődött kétnapos kamatdöntő ülésével kapcsolatban. Habár az utóbbi időben felerősödött a félelem a program visszavonása körül, a piac mégis a pénzpumpa folytatását várja. Erről pontosabb következtetéseket a kamatdöntő ülést követő ma esti Fed-közlemény publikálása és Ben Bernanke elnök fél kilenckor kezdődő sajtótájékoztatója után lehet levonni, melyre kiemelt figyelem fog irányulni.

A befektetők tehát optimisták voltak a tegnap, ennek köszönhetően a vételi kedv dominált a tengerentúli tőzsdéken. A főbb részvényindexek folytatták hétfőn megkezdett emelkedésüket, és a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 index új történelmi csúcsára került.A Dow Jones és a Nasdaq 0,9 százalékot, az S&P 500 pedig 0,8 százalékot tudott erősödni.

Forrás: Origo

Az S&P500 szektorai kivétel nélkül jól teljesítettek, a legjobban az ipari és távközlési cégek papírjai mozogtak, melyek 1,3 százalékot drágultak. A technológiai cégeket a Dell fél százalékos emelkedése is segítette, miután a nagytulajdonos Carl Icahn közölte, a cégnek 1,1 milliárd dollárért kellene részvényeket felajánlani a tulajdonosoknak darabonként 14 dollárért. Icahn így szeretné megakadályozni a Dell felvásárlását, és tőzsdéről való kivezetését.

Forrás: Origo

Jól sikerült az Adobe második negyedéves gyorsjelentése, az árbevétel területén sikerült az elemzői várakozásokat meghaladó értéket produkálni 1,01 milliárd dollárral, míg az EPS tekintetében a 36 centes eredmény meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 34 centes értéket. A gyorsjelentést követően a részvények 5,2 százalékot ugrottak piaczárás után.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni Amerikából, így minden szem az esti Fed-közleményre, és Ben Bernanke sajtótájékoztatójára szegeződhet majd.