Vágólapra másolva!
A Fed kamatdöntő ülésének végére, és Ben Bernanke sajtótájékoztatójára várnak a külföldi befektetők, emiatt nincs egységes irány a nemzetközi tőzsdéken. Az ülést követően ugyanis fontos információk fognak érkezni az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről, így a piaci szereplők kivárnak az események előtt. A főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik alatt mozognak Európában, míg Amerikában inkább stagnálás látható. Itthon a BUX Európával együtt visszacsúszott a főbb papírok gyengélkedése miatt, a blue-chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott erősödni, mely az elmúlt napok zuhanását korrigálta.
Vágólapra másolva!

Zárásra elgyengült a BUX

Nem volt ma nagy mozgás a magyar piacon sem az európai börzéken tapasztalható kisebb pangás miatt, a BUX egész nap tegnapi záróértéke körül ingadozott, bár délutánra lecsúszott, és végül 0,9 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet a főbb papírok esése húzta lejjebb. Az egyik leggyengébben az OTP teljesített, a bankpapír 1,3 százalékot veszített ma értékéből. A vállalati adóterhek hétfőn bejelentett megemelése a pénzintézetet is kedvezőtlenül érintette, és árfolyama már a 4800 forintos szint alá bukott emiatt.

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy a bank folytatta saját részvényeinek értékesítését a munkavállalói számára. Tegnap közel 177 ezer darab részvényt adott el a bank a javadalmazási politika keretein belül több vezetőnek, melyből nagy mennyiségen azonnal túl is adtak rajta a tulajdonosok.

A Mol gyengülni kezdett délután, és a korábbi pluszok után 0,8 százalékos mínuszban állt meg. A két gyógyszerpapír közül a Richter 0,8 százalékot, az Egis pedig 1,6 százalékot esett.

A nap nyertesének a Magyar Telekom számított, mely történelmi mélypontjáról rugaszkodott el, és korrigálva az elmúlt napok zuhanását 0,6 százalékot erősödött. A papír napközben nagyobb pluszban is megfordult, ám zárásra előnyének nagy részét elvesztette, részben ennek tudható be a BUX továbbcsúszása is. A Magyar Telekom héten látott gyenge teljesítménye a Varga Mihály által hétfőn bejelentett új intézkedéscsomaghoz köthető, melynek során a vállalati adóterhek megemeléséről döntött a kormány. A befektetők ezt rendkívül negatívan fogadták, emiatt a cég részvényei új történelmi mélypontjukra kerültek kedden.

Forrás: Origo

A forint egész nap egy szűk sávban mozog az euróval szemben, és a 294-es szint körül ingázik az árfolyama. A dollár/forint jegyzése 219,2-nél, a svájci franké pedig 238,2-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Visszacsúszott Európa

A korábbi pluszokból tegnapi záróértékük alá csúsztak vissza délután a főbb európai részvényindexek az átlagosnál alacsonyabb forgalmú napon. A piacokra ugyanis inkább a kivárás jellemző, a befektetők a Fed kétnapos kamatdöntő ülését követő közleményre, és Ben Bernanke esti sajtótájékoztatójára várnak, ahol az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről kaphatnak majd pontosabb információkat.

A piaci szereplők bizonytalansága azért érthető, mert az utóbbi időben egyre többször lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed még az idén lassíthatja, vagy leállíthatja a QE3 programot. A nyugtalanság pedig rányomja a bélyegét a tőzsdék teljesítményére is, ennek is lehet betudható az indexek hullámzása.

zen túl további nyugtalanságra adhat okot, hogy a ciprusi miniszterelnök az országnak odaítélt 10 milliárd eurós segélycsomag újratárgyalását kéri az eurózóna vezetőitől. Nicos Anastasiade figyelmeztetett, hogy Ciprus lehet, hogy nem fogja tudni teljesíteni a segélycsomaghoz szükséges feltételeket, mivel az intézkedések a vártnál nagyobb mértékű visszaesést okoztak a gazdaságban.

Forrás: Origo

Nordea

Az H&M részvények 1,3 százalékot erősödtek, miután a ruhakereskedő közölte, rendkívül jól indult számára a június, a hónapban 14 százalékkal nőtt a forgalma éves alapon. Ha ezt az ütemet a hónap további részében is fenn tudja tartani, szeptember óta a legnagyobb éves forgalomnövekedést tudná felmutatni a társaság. Ugyanakkor az első negyedéves eredmények elmaradtak a várakozásoktól.

A Vodafone viszont 1,3 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a hírek szerint a birt telekomcég hajlandó megemelni a Kabel Deutschlandra tett felvásárlási ajánlatát. A Vodafone így kívánja kiütni a nyeregből a Liberty Globalt, mely szintén szeretné bekebelezni a német vállalatot

Nem licitál tovább a Dish Network

Európához hasonlóan Amerikában is a kivárás jellemző a részvénypiacokra, a főbb tőzsdemutatók szinte alig mozdulnak, és tegnapi záróértékük közelében mocorognak. Ebben szintén a Fed közleményének esti publikálása, és Ben Bernanke beszéde előtti kivárásnak van szerepe. A három legfőbb részvényindex 0,1 százalékos mínuszban mozog késő délután, de a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 korrigálni kezdte tegnapi nagyobb megugrását, és történelmi csúcsától 0,4 százalékkal került ma lejjebb.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, a távközlési cégek papírjai viszont lemaradtak a versenyben, mivel már 0,9 százalékot estek.

Forrás: Origo

Jól sikerült a FedEx negyedéves gyorsjelentése, a főbb számok tekintetében sikerült meghaladni az elemzői várakozásokat a cégnek. A társaság egy részvényre jutó nyeresége 2,13 dollár lett a várt 1,95 dollár helyett. Az EPS növekedési üteme a menedzsment szerint 7 és 13 százalék között lehet a 2014-ben végződő üzleti évben. A kedvező számok után a részvény 0,6 százalékos pluszban mozog.

A Tesla Motors 3,1 százalékot erősödött annak ellenére, hogy az elektromos autógyártó 800 autót hív vissza az azokkal kapcsolatos műszaki aggodalmak miatt.

A Dish Network papírok szintén 3,1 százalékot drágultak, melyben annak lehet szerepe, hogy a cég közölte, a második ajánlat után nem tervez újabb, magasabb felvásárlási ajánlatot adni a Sprint Nextelre. A vállalat ehelyett inkább a Clearwire megszerzésére koncentrálná erőit. A Sprint Nextelt hónapok óta szeretné megszerezni a Dish Network, akivel egyébként nagy harcot vív a Clearwire felvásárlásáért.