Csődbe ment az osztrák építőipari óriás

Vágólapra másolva!
Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata.
Vágólapra másolva!

Csődöt jelentett az Alpine, Ausztria második legnagyobb építőipari vállalata - számolt be róla az ORF osztrák rádió. A salzburgi székhelyű, de spanyol tulajdonban lévő konszern csődeljáráson kívüli szanálására tett kísérletek kudarcot vallottak, a vállalat kedden este közölte, hogy haladéktalanul kezdeményezni fogja a csődeljárás megindítását.

Az Alpine mintegy harminc országban van jelen. Ausztrián kívül képviselettel rendelkezik többek között Németországban, számos közép-és kelet-európai országban - köztük Magyarországon -, valamint az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is.

Osztrák sajtóértesülések szerint az Alpine-nak 400 millió euróra (forintban mérve durván 110 milliárd forintra) lett volna szüksége, de spanyol tulajdonosának, az FCC konszernnek nem állt rendelkezésére a szükséges összeg, így a cég mintegy ötven banki hitelezője sem finanszírozza tovább az Alpine-t.

A vállalatcsoportnak mintegy 15 ezer alkalmazottja van, ebből mintegy hétezer Ausztriában. Egyelőre nem tudni, hogy hány munkahely szűnhet meg.