Bórús képet vetíthet előre a FedEx teljesítménye

Vágólapra másolva!
A várakozásokat felülmúló negyedéves profitról számolt be a FedEx, azonban idei üzleti évére vonatkozóan az elemzői konszenzusnál alacsonyabb 1 részvényre jutó eredményt vár a társaság. A felemás eredmények elbizonytalaníthatják a befektetőket, akik a FedEx teljesítményéből gyakran következtetéseket vonnak le az amerikai gazdaság és a világgazdaság kilátásaira is, hiszen a társaság csomagküldő, szállítmányozási cégként tevékenykedik.
Vágólapra másolva!

Habár a várakozásokat meghaladó negyedéves profitról számolt be a FedEx, az USA második legnagyobb csomagküldő szolgáltatója, azonban idei teljes üzleti évére vonatkozóan alacsonyabb eredményt vár, mint az elemzők. A FedEx - ami egyébként a világ legnagyobb áruszállító légitársasága is - egyszeri tételektől tisztított 1 részvényre jutó nettó eredménye (EPS) 2,13 dollár lett, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 1,95 dollárt várt. Az árbevétel azonban egy kicsivel gyengébben alakult az előrejelzettnél.

Forrás: Origo

A vártnál rosszabb célszámok pedig nem adnak bíztató jelet, ugyanis a FedEx-et méreténél fogva az amerikai gazdaság teljesítményének egyik indikátorként tartják számon a befektetők, mivel hatalmas mennyiségű árut mozgat meg a társaság. A vállalat eredményéből az elemzők következtetni szoktak az USA gazdaságának jövőbeni alakulására, most azonban nem olyan egyértelmű a helyzet a felemás számok miatt.

A cégnek hamarabb kellett több elöregedett gépet is parkoltatnia, mint azt előzetesen számították, emellett pedig csökkentették az ázsiai kapacitásokat is. Mindezt annak érdekében tette a társaság, hogy tartani tudják a korábban bejelentett 4 éves költségcsökkentési és átszervezési programot, amelytől összesen 1,7 milliárd dolláros profitbővülést várnak. A társaságtól körülbelül 3600 ember távozhat egy önkéntes elbocsátási program keretében.

A profitnövelési terv egyelőre jól működik, olvasható a társaság közleményében, habár a vásárlók továbbra is az alacsonyabb árú nemzetközi szolgáltatásokat választják, amin kisebb nyereséget ér el a cég is. A FedEx júliusban tovább csökkenti az Ázsia és az Egyesült Államok közötti kapacitásokat.

A társaság egyébként 2,3 százalékos GDP-növekedést vár az USA-ban a májustól májusig tartó üzleti évére vonatkozóan, míg az IMF múltheti prognózisában 2,7 százalékra vágta vissza a korábbi 2013-ra szóló 3 százalékos becslését.

A FedEx árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo