Vágólapra másolva!
Óvatosabban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken a Fed kamatdöntő ülésének ma esti zárása előtt, mivel a döntést követően fontos információk fognak érkezni a jegybank eszközvásárlási programjának jövőjéről. Emiatt nincs nagyobb mozgás a tőzsdéken, az európai részvényindexek tegnapi záróértékeik körül mozognak nyitás után. Itthon szintén nem mutat jelentősebb elmozdulást a BUX, mely kisebb mínuszban mozog, míg a főbb papírok is inkább stagnálnak.
Vágólapra másolva!

Javítgat a Magyar Telekom

Nem mutat jelentősebb elmozdulást a magyar részvényindex annak következtében, hogy az európai befektetők kivárhatnak a Fed kamatdöntő ülésének zárása előtt. A BUX tegnapi záróértéke körül, 0,1 százalékos mínuszban ingadozik, és a régióban is hasonló teljesítményt lehet látni.

Forrás: Origo

A főbb papírok közül a Magyar Telekom próbál magához térni, és történelmi mélypontjától igyekszik távolodni 0,3 százalékos emelkedés után. Elmúlt napokban látott gyenge teljesítménye a Varga Mihály által hétfőn bejelentett új intézkedéscsomaghoz köthető, melynek során a vállalati adóterhek megemeléséről döntött a kormány.

Rajta kívül az OTPnem mutat elmozdulást, a Richter viszont 0,3 százalékot erősödött. A Mol 0,1százalékkal, az Egis pedig 0,3 százalékkal esik.

Forrás: Origo

A forint sem mutat jelentősebb elmozdulást, az elmúlt napok gyengülése után a 294-es szint környékén mozog az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 219,6-nál, a svájci franké 238,8-nál jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Menetel a Nokia

Kivárnak a befektetők a Fed ma este végződő kétnapos kamatdöntő ülése előtt, bár a piac vélhetően és a jegybanki eszközvásárlási programok változtatás nélküli folytatására számít. Erről pontosabb következtetéseket a kamatdöntő ülést követő, ma esti Fed-közlemény publikálása és Ben Bernanke elnök fél kilenckor kezdődő sajtótájékoztatója után lehet levonni, melyre kiemelt figyelem fog irányulni.

Eközben a véget ért G8-as csúcstalálkozón a döntéshozók megállapodtak, hogy szigorítanak az adóelkerülést lehetővé tevő jogszabályokon Európában. Így próbálják megakadályozni, hogy a vállalatok kevesebb adót fizessenek, és a profitot akár adózatlanul vigyék ki Európából.

A kivárás miatt nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében ingadoznak.

Forrás: Origo

A Nokia árfolyama már az amerikai kereskedésben is 12 százalékot emelkedett arra a hírre, hogy a Financial Times szerint akár a kínai Huawei is felvásárolhatja a finn céget. Időközben a Huawei nemzetközi kommunikációjáért felelős vezetője a Reutersnek cáfolta, hogy a Huawei megvásárolná a Nokiát, de az nem derült ki, hogy valóban elhangzott-e az idézet, vagy a Financial Times értett-e félre valamit. A papírok Helsinkiben is nekiindultak, és már 4,5 százalékot meneteltek.

A Vodafone részvények viszont 0,7 százalékkal gyengülnek, annak ellenére, hogy a hírek szerint a telekomcég 7,5 milliárd euróra emelheti a Kabel Deutschland felvásárlására vonatkozó ajánlatát. A Vodafone a Liberty Globalt szeretné kiütni a nyeregből, mely a héten szállt be a felvásárlási csatába.

Legalább 1 milliárd eurós eszközeladási tervet dolgozott ki az Alcatel, valamint további költségcsökkentéseket jelentett be, amivel célja, hogy nagyobb fókuszt helyezzen az internetes tevékenységekre. A hírre 5,8 százalékot ugrott a részvény.