Trópusi szárazság a kínai bankrendszerben

Vágólapra másolva!
Áprilisban a Fitch Ratings volt az első hitelminősítő, amelyik rontott Kína adósbesorolásán, most pedig megint ők azok, akik egy bankválság lehetőségére figyelmeztetnek.  Az utóbbi napokban látványosan beszűkült a kínai bankközi piac. Néhány nagyobb bank a központi bank likviditásfokozó beavatkozását sürgeti. Nincs azonban könnyű helyzetben a jegybank, ugyanis az ingatlanárak májusban is tovább nőttek, és a monetáris lazítás a kínai ingatlanlufi folytatódó fúvódását támogatná.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban a kínai bankközi piacon évek óta nem látott likviditási problémák merültek fel, illetve hosszú idő óta először volt arra példa, hogy nem sikerült teljes egészében eladni a tervezett mennyiséget az országnak egy kötvénykibocsátáson. A helyzetet jól illusztrálja az is, hogy a legnagyobb kínai bankok arra szólították fel a jegybankot, hogy pumpáljon pénzt a bankközi piacra és csökkentse a bankok által kötelezően tartandó tartalékszintet. Hasonló lépésre egyébként tavaly májusban volt legutóbb példa. A szituáció komolyságát a kínai bankközi hozamokat mutató SHIBOR ráta hirtelen megugrásán jól lehet látni.

Forrás: Origo

A jegybank komoly dilemmával néz szembe

A problémák kapcsán a világ egyik legnagyobb hitelminősítője a Fitch Ratings arra figyelmeztet, hogy egy bankválság akár hamarabb is bekövetkezhet, mint azt korábban gondolták volna. A március végén hatalomra lépő kínai vezetés azonban korábban többször is hangoztatta, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi monetáris és fiskális politikai irányvonalon, és akár egy alacsonyabb gazdasági növekedést is elfogadhatónak tart. A kötelező tartalékráta csökkentése ennek ellentmondó intézkedés lenne, ezért érdekes kérdés, hogy ebben a szituációban mi lesz a következő lépés a jegybank részéről.

A hét elején a kínai Financial Times hasábjain egy olyan írás jelent meg, mely szerint a bankok csak magukra számíthatnak és a jegybank nem fog beavatkozni. A cikk kiemeli, hogy a problémák alapvetően amiatt alakutak ki, mert néhány bank túlzott mértékben finanszírozza rövid távú bankközi forrásokból a hitelkihelyezéseit.

A jegybank vonakodását tovább erősíti, hogy májusban tovább emelkedtek az ingatlanárak az országban. Az ingatlanpiaci buborék megelőzése miatt épp az ellenkező lépés, vagyis a jegybanki feltételek szigorítása lenne a racionális döntés. A statisztikai hivatal által követett 70 legnagyobb város közül 69 esetében nőttek az árak, ráadásul Peking, Shanghai és Guangzhou esetében 2011 év eleje óta nem látott 12, 10 és 15 százalékos ütemben történt a növekedés. Mindez annak ellenére történik, hogy március óta magasabb előleget kell fizetni a lakásvásárlásoknál.

Forrás: Origo

Bankválságra figyelmeztet a Fitch

Charlene Chu, a Fitch kínai pénzügyi szektorért felelős vezetője szerint még nem tartunk ott, hogy nagyobb összeomlásra kelljen számítani. Véleménye szerint az szinte biztos, hogy lesznek bankrendszerbeli problémák, de az egyelőre nem tiszta, hogy ezek bankválsághoz, vagy "csak" a gazdaság lassulásához fognak vezetni.

Az elemző korábban úgy számolt, hogy Kínában a teljes hitelállománya 2012-re a GDP 198 százalékára növekedett. Ez a szint egyébként azért is vészjósló, mert meghaladja mind a japán bankválság, mind a dél-koreai bankválság előtti szinteket. Míg Japánban és Dél-Koreában 45 illetve 47 százalékpontos emelkedés zajlott le a válságokat megelőző 4-5 évben, addig Kínában már tavaly év végére 73 százalékpontos volt a bővülés és azóta csak tovább fokozódott a hitelek felfutása. Az egyértelműnek tűnik, hogy egyre nehezebb lesz Kínának a gazdaság felfutása által "kinőnie" az eladósodottságot.

A hitelek egyik része helyi önkormányzati infrastruktúra fejlesztési projektekbe áramlott, másik része azonban az árnyék bankrendszeren keresztül főként olyan kockázatos projekteket finanszírozott, melyek a bankok számára túl kockázatosak voltak.

A legnagyobb probléma az, hogy nem lehet tudni és nem lehet ellenőrizni sem, hogy milyen intézményeken keresztül és milyen projektekbe áramlott a hitelek egy része. Félő azonban, hogy a gazdaság lassulásával az adósok nem tudnak majd fizetni, illetve a hitelpiac beszűkülése miatt nem lehet majd refinanszírozni sem ezeket a tartozásokat. Ennek egyenes következménye lehet a jelentős veszteségleírások kíséretében kialakuló bankválság. Ez különösen aktuális kérdéssé kezd válni, mivel az Egyesült Államokban is lassan elzáródnak a "pénzcsapok", és a világban a likviditás egyre fontosabb tényező lesz.

Korábban a Fitch volt az első a nagy hitelminősítők közül, aki leminősítette Kína hosszú távú szuverén adósbesorolását. Most úgy tűnik, azok a problémák, amikre akkor felhívták a figyelmet, kezdenek valós formát ölteni.

A Fitch elemzője megjegyezte, hogy Kína adósbesorolása egyelőre stabil a jelenlegi szinteken, de vannak olyan kisebb bankok, amelyek negatív figyelőlistán vannak. Nem lenne tehát meglepő lépés, ha a közeljövőben csökkentené a hitelminősítő néhány bank besorolásukat.

A negyedév végéig nem várható javulás

A pénzszűke helyzetben a negyedév végéig nem várható javulás, ugyanis a jegybank egyértelműen jelezte, esze ágában sincs beavatkozni. A bankoknak viszont szükségük van a pénzre, mivel a negyedév végén meg kell felelniük az előírt hitel-betét arányoknak. A UBS elemzője úgy nyilatkozott ma reggel, hogy a jegybanktól addig nem várható beavatkozás, amíg nem lesz számottevő tőkekiáramlás és gazdasági növekedés visszaesés.