Berezelt a japán jegybank?

Vágólapra másolva!
A japán jegybank nem változtatott monetáris politikáján, továbbra is a korábban bejelentett mértékben élénkéti az ország gazdaságát. A jen erősödéssel a tokiói tőzsde pedig eséssel reagált a a bejelentésekre, mivel többen újabb bejelentéseket vártak a központi banktól, valamint az sem nyerte el a befektetők tetszését, hogy a Bank of Japan nem kommentálta az elmúlt időszakban látott nagy piaci kilengéseket. A piaci szereplők attól is félhetnek, hogy a jegybank visszatér korábbi politikájához, amikoris csak erőtlen intézkedéseket hozott, és csak nézte a gazdaság vergődését a deflációs környezetben.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott a japán jegybank eddigi monetáris politikáján, viszont felülvizsgálta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A Bank of Japan (BoJ) továbbra is elkötelezett az évi 600-700 milliárd dolláros monetáris bázis növelésében, ezzel két év alatt megdupláznák a japán gazdaságban jelenlévő pénz mennyiségét. Emellett még a korábbi jegybankelnök regnálása alatt bejelentett több mint 3000 milliárd jenes hitelprogramot június 20-tól elérhetővé teszik a 70 legnagyobb bank és egyéb regionális pénzintézetek számára. Viszont nem vásárol nagyobb mennyiségben a tőzsdén forgó ingatlanalapok eszközeiből a központi bank.

A mai döntés azt mutatja, hogy Kurodát nem ingatják meg a rövid idő alatt bekövetkezett nagy kilengések a japán kötvényhozamokban. A piaci reakció azonban negatív volt, mivel sokan attól félnek, hogy a jegybank visszatér évtizedes teszetoszaságához, amikor az erőtlen politikájuk következtében a japán gazdaság hosszú éveken át stagnált a deflációs környezetben.

Forrás: Origo

A japán gazdaság érezhetően javul, illetve a mutatkoznak az élénkülő infláció jelei is, amivel az ország kikerülhet a 15 évi deflációból, áll a jegybank kiadott közleményében. A mai közleményben a központi bank már úgy fogalmaz, hogy a fogyasztói árindex fokozatosan emelkedhet, míg korábban még időről-időre visszatérő csökkenéseket is várt a jegybank.

Múlt héten Shinzo Abe miniszterelnök nagy terveket jelentett be a gazdaság élénkítésére, azonban azt a közgazdászok kétkedve fogadták. A bejelentéseket követően a japán tőzsde több mint 4 százalékot zuhant. Tegnap azonban a vártnál jobb GDP-adat látott napvilágot, ami mégis azt mutathatja, hogy sikeres a gazdaságpolitika. Erre a tokiói börze 5 százalékkal ugrott tegnap, és a jen is visszakorrigált múlt heti erősödése után.

A mai jegybanki bejelentésre a jen viszont újra gyengüléssel reagált, míg a tokiói tőzsde lefelé vette az irányt a keddi kereskedésben. A piacok vélhetően azért estek, mert a jegybank az elmúlt hetekben látott volatilitást nem említette a közleményében, illetve sokan újabb lépések bejelentését várták.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo