Forintgyengülés törheti derékba az MNB álmait

Vágólapra másolva!
A forint gyengülése szabhat határt az MNB további kamatcsökkentéseinek, mivel ha folytatódik a magyar deviza elmúlt napokban látott mélyrepülése, a monetáris tanács felhagyhat a kamatvágásokkal az előttünk álló hónapokban. Ezen túl a globális befektetői hangulatban bekövetkező változások is óvatossá tehetik a hazai jegybankot, bár ha a forint stabilizálódik a ma átütött 300-as sziint körül az euróval szemben, az MNB akár folytathatja is az alapkamat csökkentését - véli Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzője.
Vágólapra másolva!

Ha folytatódik a forint gyengülése, a Magyar Nemzeti Bank akár le is állhat egy időre a kamatcsökkentésekkel - véli Gárgyán. A szakértő szerint az MNB óvatossá válhat a forint elmúlt napokban mutatott mélyrepülését látva, és emiatt a következő, június 25-i kamatdöntő ülésen felhagyhat a további kamatcsökkentéssel.

A monetáris tanács többsége augusztus óta folyamatosan kamatvágás mellett szavazott, így a jegybanki alapkamat az akkori 7 százalékról már történelmi mélypontjára, 4,5 százalékra csökkent.

Forrás: Origo

A magyar deviza viszont április óta először ma újra átlépte a lélektani 300-as szintet az euróval szemben, ami már óvatosságra intheti a jegybankot. A forint további "elszaladása" ugyanis káros lehet a hazai gazdaságnak, többek között a devizahitelek kamatterheinek növekedése, és az import drágulása révén.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Ráadásul a globális kockázati étvágy is mérséklődni tűnik, ami nem kedvez a kockázatosabb eszközöknek, köztük a forintnak sem. Ebben a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállása körüli félelmek játszhatnak szerepet, ami miatt a fejlett és fejlődő piaci kötvényhozamok egyaránt emelkedtek az elmúlt hetekben, és a feltörekvő régiók devizái is gyengülni kezdtek. Az elmúlt időszakban tapasztalt befektetői kockázatéhség ugyanis mérséklődhet, ha az amerikai jegybank a tengerentúli gazdaság javulását látva fokozatosan felhagy a QE3 programjával, ami a feltörekvő piaci kötvényhozamokat korábban lejjebb szorította, és erősítette az itteni devizákat.

Nagy részben a Fed eszközvásárlási programjának befejezése körüli aggodalmaknak lehet betudható a forint elmúlt napokban látott rossz teljesítménye, mellyel párhuzamosan a magyar kötvényhozamok is emelkedtek.

Forrás: Origo

Gárgyán szerint, ha a forint stabilizálódik a 300-as szint körül, az MNB akár folytathatja is a kamatcsökkentési ciklust. Erre a májusi inflációs adat is lehetőséget engedhet, a fogyasztói árak ugyanis 1,8 százalékkal emelkedtek az előző hónapban, ami az előző havi, 1,7 százalékos adatot leszámítva évtizedes mélypontnak számít Magyarországon. A gyenge inflációban a kormány rezsicsökkentései és a tavaly év eleji áfa-emelés miatti bázishatás is közrejátszik (viszonylag magasabb szinthez képest nem nőttek akkorát az árak egy év alatt.