Nagyot fordult a forint

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok jóslataival összhangban kedden reggel rövid ideig 300 felett is megfordult az euró-forint árfolyam, és nagyon úgy tűnt, nem is igazán akar tágítani a lélektani szinttől. Gyenge az infláció, jöhet még kamatvágás, tartja a piac, a Citigroup viszont nem így gondolja, véleményük szerint júniusban befejeződik a kamatvágási ciklus. Délutánra magához tért a forint, az euróval szembeni árfolyama pedig bőven 298 alá is beesett.
Vágólapra másolva!

16:15 - 298 alá estünk

Délutánra teljesen letörölte a piac a nap első felében látott gyengülését, sőt, a tegnapi zárószinthez képest már erősödést mutat az árfolyam. 298 alatt is születtek kötések, bár egyelőre csak rövid ideig tudott megragadni itt az árfolyam. Az erősödésben talán szerepet játszhatott, hogy a Citi véleménye szerint a kamatcsökkentések a végükhöz közelednek, főként, ha tartósan átlépi a 300-as szintet a forint az euróval szemben. A reggeli, meglehetősen visszafogott inflációs adat még a továbib, akár agresszív kamatvágásnak "ágyazott meg".

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Origo

A hosszabb távú technikai kép ezzel együtt nem változott érdemlegesen, a bár napon belül valóban tekintélyes fordulatot mutatott a forint az euróval szemben, a 302 körüli csúcs szintjét továbbra is elérheti az árfolyam, akár már pár napon belül. Az erőteljes ellenállás áttörésével nyílhatna út a 307 körüli idei csúcsig. Lefelé az 50 napos mozgóátlag 295,6 környékén a következő támasz, ennek áttöréséhez valószínűleg nagy lendületet kellene vennie a forintnak.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Origo

13:36 - Nagyot erősödött a forint

Komoly erősödést mutatott a kora délutáni órágik a forint árfolyama az euróval szemben, míg 11 óra után már a 301,5-ös szintet is megközelítették a jegyzések, addig jelenleg már bőven 300 alatt, 299,3 közelében alakulnak. Az árfolyam lényegében visszatért a reggeli nyitásnál lévő szintekre. Az erősödésben vélhetően nagy szerepe lehet annak is, hogy a Citigroup szerint az MNB akár ebben a hónapban leállíthatja a lassan egy éve tartó folyamatos kamatvágásait.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Origo

9:57 - 300 felett az euró

Átlépte a 300-as lélektani határt az euró-forint árfolyama kedden reggel, 301-ig felszaladtak a jegyzések. Reggel az elemzői várakozásoktól valamelyest elmaradó inflációs adat látott napvilágot, ami alapján a piac úgy sejtheti, folytatódik az ütemes kamatvágás. A gyenge inflációban a kormány rezsicsökkentései és a tavaly év eleji áfa-emelés miatti bázishatás is közrejátszik (viszonylag magasabb szinthez képest nem nőttek akkorát az árak egy év alatt).

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Origo

A fogyasztói árak 1,8 százalékkal emelkedtek májusban az egy évvel korábbi szinthez képest, miközben például a Bloomberg által megkérdezett elemzők 1,9 százalékra számítottak. Ez az előző havi, 1,7 százalékos adatot leszámítva évtizedes mélypontnak számít Magyarországon. Havi összevetésben 0,1 százalékot csökkent az árszínvonal.

A hosszabb távú grafikonra pillantva úgy tűnik, nem is igazán tartja vissza semmi a forintot attól, hogy 300 felett ragadjon az euróval szemben. A 200 napos mozgóátlag letörése "falsnak" bizonyult, azaz nem tudott megragadni alatta az árfolyam, azóta pedig ütemes gyengülést láttunk, ahogy arra az Investor.hu hasábjain is többször figyelmeztettünk. Az első igazán lényeges megálló 302 felett mutatkozik, ez a legutóbbi csúcspont szintje, de a lendületet látva ezt akár ma vagy holnap is elérheti az árfolyam.

Az euró-forint árfolyam

Forrás: Origo