Saját cége ellen vonulna a korábbi vezér

Vágólapra másolva!
Legalább egy milliárd dollár forrásra vadászik Aubrey McLendon, a Chesapeake-től kirúgott korábbi elnök-vezérigazgató, amiből az American Energy Partners nevű új cégét futtatná fel. A korábbi vezér céljai egyértelműek, nemcsak több száz millió dolláros adósságát szeretné visszafizetni, hanem a Chesapeake-hez hasonló sikereket is megcélozná McLendon.
Vágólapra másolva!

Legalább 1 milliárd dollárnyi forrásra lenne szüksége Aubrey McLendon, a Chesapeake Energy korábbi elnök és vezérigazgatójának, hogy komoly sikereket érhessen el új cégével. Az American Energy Partners-et (AEP) még az év elején hozta létre McLendon, nem titkoltan azzal a céllal, hogy az gáziparban hatalmas sikereket elérő Chesapeake-nél is jobb cég legyen.

A Financial Times információi szerint több helyről is próbál tőkét szerezni a korábbi elnök, a hírek szerint nemcsak a kockázati tőketársaságok, hanem az állami befektetési alapok is McLendon célkeresztjében találhatóak. Sőt az ügyhöz közeli források szerint a vállalati kötvénykibocsátások sincsenek kizárva. Ennek oka pedig főként az lehet, hogy a nemzetközi hozamkörnyezet miatt jelenleg rendkívül alacsonyan tudnak új forráshoz jutni a cégek, még az elmúlt hetekben látható hozamemelkedés ellenére is.

Forrás: dailyfinance.com

Érdekesség azonban, hogy McLendon még mindig számos érdekeltséggel rendelkezik a Chesapeake-ben. A korábbi vezér ugyanis egyes kutakban 2,5 százalékos részesedést birtokol, melyek így 335 millió dolláros értéket jelentenek számára, egy korábbi szerződés alapján. Ebből kifolyólag pedig jelentős rálátása lehet korábbi cége működésére, melynek legnagyobb kihívójává kíván válni.

Nem meglepő, hogy a Chesapeake és az AEP versenytilalmi szerződést kötött egymással, ami több ponton is megköti McLendon kezét. Első ezek közül, hogy amennyiben az AEP olyan gáz- vagy olajmezőtkíván vásárolni, mely a Chesapeake érdekeltségi köréhez közel található, akkor utóbbi cégnek joga van megvásárolni azt, az AEP által eredetileg tervezett áron. A másik pedig kvázi az "agyelszívást" akadályozná meg, ugyanis a McLendon csak a Chesapeake engedélyével vehet fel korábbi cégénél dolgozó alkalmazottakat, 2014 januárig legalábbis mindenképp.

Ennek függvényében nincs könnyű dolga a korábbi elnök-vezérigazgatónak, a bevételekre pedig nagy szüksége lehet, hiszen személyes adósságai 846 millió dollárt tettek ki 2011 végén, állítja a Chesapeake. Ahogyan az AEP honlapján is szerepel, a vállalat a legjobb gázipari cég szeretne lenni, kérdéses, hogy a befektetők hogyan hiszik ezt el annak a McLendonnak, akinek távozásának hírére egyből jelentősen megugrott korábbi cégének árfolyama.

A Chesapeake árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo