Vágólapra másolva!
Csökkenti a hiányt, és hozzájárul az államadósság csökkenéséhez - így értékelte a Költségvetési Tanács az uniós deficiteljárás miatt megalkotott Varga-csomagot.
Vágólapra másolva!

Hozzájárulását adta a Költségvetési Tanács a Varga-csomagra, az erről szóló dokumentum hétfőn került fel a parlament honlapjára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 10-én jelentette be háromlépcsős csomagját, amelyre az után volt szükség, hogy az Európai Bizottság májusi értékelésében idénre 3 százalékos, 2014-re 3,4 százalékos hiányt becsült.

Ez kevés lett volna a túlzottdeficit-eljárásból való kikerüléshez, ezért Varga zárolásokkal, egyszeri bevételek és kiadások átrendezésével megtakarításokat írt a költségvetésbe. Az Európai Bizottság ezeket a módosításokat elégnek találta, és azt javasolta a június végén összeülő Európai Tanácsnak, hogy engedje ki Magyarországot az eljárás alól.

A magyar Költségvetési Tanácsnak ellenőriznie kell a költségvetési módosítókat, hogy nem rontják-e a hiány- és az államadósság-pályát. A tanács szerint a Varga-féle módosítások a tervezett hiánycél elérését szolgálják, és segítenek az államadósság-szabály elérésében is.

A Költségvetési Tanács három tagból áll: a Magyar Nemzeti Bank elnökéből (Matolcsy György), az Állami Számvevőszék elnökéből (Domonkos László) és a köztársasági elnök delegáltjából (Kovács Árpád). Az Európai Bizottság a deficiteljárásról szóló javaslatával egy időben adta ki a tagállamoknak szánt tanácsait, ebben arról is írtak, hogy nem ártana elemző stábot adni a három tanácstag számára.