Nem sikerül kiárusítani Görögországot

Vágólapra másolva!
Ötven helyett már csak 25 milliárd euró privatizációs bevételt várnak a görögök az évtized végére. Úgy nem is fog menni, ha az egyik energiacégre nulla, a másikra egy ajánlat érkezik csak.
Vágólapra másolva!

Nem fut a görög privatizációs program. Egyetlen ajánlatot sem kapott ugyanis a görög kormány az állami Depa gáztársaság részesedésére, és csupán egyet a gázhálózatot üzemeltető Desfa tulajdonlására - írta a Wall Street Journal (WSJ). Utóbbi társaságot az azerbajdzsáni Socar állami olaj és gáztársaság vásárolná fel.

Görögország két hitelsegélyt kapott, és már a 2010 májusi elsőben rögzítettek egy privatizációs programot, amelynek során az évtized végére 50 milliárd eurós (15 ezer milliárd forint) bevételt kellene elérni. Az eladási menetrend azonban már a kezdetektől akadozott.

Az energiacégek eladása segíthetett volna, hogy elérjék a célokat, de enélkül esélytelen az eredeti bevételi terv tartása. A WSJ szerint a privatizációs elképzelésekből alaposan visszavettek: 2016-ig 11,1, 2020-ig 25 milliárd eurót szereznének. Az 50 milliárdos tervről sem mondtak le, de kitolták egy meghatározatlan időpontra az elérését.