Újabb 150 dolláros zakó előtt az arany?

Vágólapra másolva!
Nem sikerült az elmúlt hetekben tartósan megragadnia az aranynak az 1400 dolláros szint fölött, sőt úgy fest, az áprilisi és a májusi mélypontok ismét veszélybe kerülhetnek. Az aranyba fektetők ráadásul tovább aggódhatnak, ha ezek a szintek elesnek, mivel akár 1215 dollárig is bezuhanhat a nemesfém egy jellegzetes technikai formáció, a fordított füles-csésze miatt.
Vágólapra másolva!

Nehéz éjszakákkal szembesülhetnek az arany emelkedésében bízó spekulánsok befektetők, ha a nemesfém beesik a korábbi, áprilisi, májusi mélypontja alá. A legutóbbi, bágyadt felpattanását május közepén kezdte meg az arany, de nem sikerült tartósan 1400 dollár fölött ragadnia és úgy fest, egy alacsonyabb lokális csúcspont rajzolódott ki a grafikonon.

A csökkenő trend egyik feltétele a csökkenő csúcspontok és mélypontok sorozata, amiből az egyik feltételt teljesíti is a nemesfém. Ha az árfolyam beesne az 1350 dolláros szint alá tartósan, akkor sokat romolhatna az eddig sem rózsás technikai kép. Ebben az esetben pedig fordított füles-csésze jelenhet meg a charton, melynek nyakvonala 1350 dollár körül húzódik.

Amennyiben bezuhan 1350 dollár alá a nemesfém, akkor elsődleges célja a 1266 dolláros szint lehet, amit a 161,8 százalékos Fibonacci jelöl ki, de a formációból a tankönyvek szerint számítható célpont a 1215 dolláros szint lehet. Ha a jelenlegi 1380 dolláros szintről kezd zuhanni az arany és éri el az 1215 dollár körüli szintet, akkor jóval több mint 150 dolláros zakó vár az instrumentumra.

Az arany további esése mellett szóló technikai érv az RSI indikátor csökkenő trendje, illetve az MACD közelgő eladási szignálja. Az előbbi "segédeszköz" hosszú távon eső trendben mozog, ráadásul tartósan nem tud 50 pont fölött ragadni, ami általában a csökkenő irány jellegzetessége.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: Origo

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.