Ki az igazi tőzsdei jóstehetség?

Vágólapra másolva!
Több közgazdász is megjósolta a 2008-as pénzügyi válság bekövetkeztét, amivel igen nagy hírnévre tettek szert a pénzügyi sajtóban, és onnantól kezdve sokan feszülten várják, mit mondanak éppen a guruk. Azt azonban hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy ezek a szakértők sokszor évtizedekig pesszimisták, és többször tévednek, mint ahányszor igazuk van. Az igazi előrejelző képesség az lenne, ha valaki azt is látná, hogy bekövetkezik-e egy fellendülés is a válság után, és az milyen ütemű lehet. De mivel senki nem lát a jövőbe, erre kis esély mutatkozik.
Vágólapra másolva!

Ők megmondták

Az elmúlt időszakban látott részvénypiaci korrekció sok tőzsdei gurut arra ösztönzött, hogy újból ördögöt fessen a falra és az árfolyamok összeomlásával riogasson, és ezzel, ha bejön állítása, dicsfényben tetszeleghessen. Ezzel éppen szembement Nouriel Roubini, aki a 2008-as nagy tőzsdei összeomlást idejében jelezte, most azonban még további ralit vár a piacoktól.

Roubininál valami történhetett, mert korábban jóformán csak pesszimista hangot ütött meg a gazdasággal és a piacokkal kapcsolatban, 2008-ban be is jött jóslata. Ezt követően a pénzügyi sajtó úgy kezdte kezelni, mint aki ténylegesen látja a jövőt, pedig sokkal többször tévesek voltak jóslatai. Persze nem ő az egyedüli "vészmadár", akinek sikerült megjósolnia a 2008-as összeomlást. Wynne Godley brit közgazdász is hasonló tehetségnek bizonyult, sőt ő már sokkal korábban is látott előre nagy összeomlásokat, például "megérezte", hogy a 1973-73-es brit gazdasági boomnak is idejekorán vége szakad.

Ami azonban elkerüli a legtöbb ember figyelmét, hogy Godley és a hozzá hasonló "válságszakértők" híresen pesszimisták voltak egész életükön keresztül. Sokan közülük akár évtizedekig várták a medvepiac beköszöntét, míg végül az ténylegesen megérkezett.

Godley egyébként abban különbözik a többi vészmadártól, hogy ő részletesebben meg is indokolja, miért számít az összeomlásra, ellentétben azokkal, akik csak olyan már-már közhelynek számító dolgokat ismételgetnek, hogy a magas eladósodottság fenntarthatatlan, a kormányok gazdaságpolitikája elégtelen, és legújabban pedig, hogy a Fed óriási lufit fúj kötvényvásárlási programjával.

A jóstehetség még nem jár pénzzel

Másik szemszögből nézve pedig azzal, hogy valaki mindig az összeomlást várja, még nem biztos, hogy keresni is tud vele a tőzsdén. Ugyanis már 2006-ban is lehetett olyan újságcikkeket, elemzéseket olvasni, hogy az amerikai ingatlanpiacon buborék fújódik, és hogy ez nagy összeomláshoz vezethet a részvénypiacokon is. Az akkori szintekről azonban még nagyjából 20 százalékot emelkedtek az árfolyamok. Ezért nem elég azt látni, hogy valami nem stimmel, azt is jól kell eltalálni, mikor következhet be a fordulat, ha profitálni is akarunk jóstehetségünkből.

Így talán jobb lenne azt a kérdést feltenni, hogy ki az aki, mind a krízist, mind pedig az azt követő felépülést megjósolja. Ilyen szakértőből jóval kevesebb lehet, legalábbis a pénzügyi médiában nem nagyon találkozunk a nevükkel. Azon persze lehet vitázni, hogy amit most látunk az ténylegesen egy kilábalás-e. Annyi azonban biztos, hogy legalábbis a tőzsdei részvények meggyógyultak, hiszen az amerikai indexek azóta már új történelmi csúcsokra emelkedtek.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo