Nincs mese, fizetnie kell a tech óriásoknak is

Vágólapra másolva!
Több osztalékot kell fizetniük a jövőben a technológiai cégeknek, ha azt szeretnék, hogy a befektetők továbbra is vásárolják részvényeiket. Elmúlt már az az idő, amikor kizárólag a növekedési sztoriért veszik a technológiai részvényeket, legalábbis a jelenlegi meghatározó szereplők papírjait, mint például az Apple, a Google, vagy a Yahoo. A Barclays elemzői szerint a technológiai óriásoknak is rendszeresen, és több készpénzt kell visszajutatniuk a tulajdonosoknak, mivel már beléptek az érett vállalatok körébe, és nem tudnak akkora növekedést elérni, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Többet kéne fizetniük a technológiai cégeknek

Eljött az ideje, hogy a technológiai cégek is belenyúljanak a zsebükbe és sokkal több pénzt fizessenek részvényeseiknek, ha továbbra is vonzóak szeretnének maradni a befektetők szemében. Idén a technológiai papírok eddig nem szerepelnek valami fényesen, ha azt nézzük, hogy az S&P 500 már több mint 12 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 IT vállalatokat tömörítő indexe "csak" 6,3 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Az alulteljesítés mögött az állhat, hogy a befektetők közül sokan félhetnek attól, hogy az elkövetkezendő időkben újabb átrendeződés jöhet az iparágban. Például a felhő alapú számítástechnika, vagy a weben keresztül szolgáltatásként kínált szoftverek (Software as a service, SaaS) komolyan átrendezheti az erőviszonyokat a szektorban, és a jelenlegi nagy játékosok akár ki is szorulhatnak a pálya szélére. Emellett az okostelefon és a táblagépek piacán lassuló növekedés várható, ami szintén eltántoríthatja a befektetőket ezektől a vállalatoktól.

Forrás: Origo

Persze a legtöbb technológiai óriás például a "felhőben" óriási lehetőségeket lát, amit ha úgy tudnának kihasználni ahogyan elgondolják, továbbra is stabil bevételeket jelentene számukra. Ez viszont még elég kevés lenne ahhoz, hogy a befektetők újra vásárolják a papírokat, ehhez az is kellene, hogy a cégek következetesen és több osztalékot fizessenek - vélik a Barclays elemzői. Persze már eddig is akadt példa erre, az IBM vagy a Cisco már korábban rálépett erre az útra, míg az Apple nemrég csatlakozott hozzájuk.

Az osztalékpolitikában való változást jól tükrözi az is, hogy 2012 szeptemberétől az IT szektor vállalatait tömörítő index osztalékhozama közelített az S&P 500 osztalékhozamához. Így már csak nagyjából 0,5 százalékos a különbség, holott még 2008-ban 2 százalékos volt a differencia.

Forrás: Origo

Túl sok pénzen ülnek

A technológiai szektorban hagyományosan magas a cégek készpénzállománya, ami a Barclays elemzői szerint már nem is egészséges. A pénzügyi tankönyvek is azt tanítják, hogy az eladósodás bizonyos mértékig pozitívan hat a vállalat értékére, de annak legjobb szintje minden vállalatnál más és más lehet. Ha a nettó készpénzállomány pozitív az azt jelenti, hogy a vállalatnak még összes hitelének visszafizetése után is maradna készpénze. A legtöbb iparágban azonban ez nem áll fenn, ők nettó hitel pozícióban vannak, vagyis több a hitelük, mint amennyi készpénzzel rendelkeznek.

Forrás: Origo

A technológiai cégek piaci értékükhöz képest magas nettó készpénzállományukat ezért akár hitelfelvétellel is csökkenthetnék, ahogy egyébként több esetben, például a Microsoftnál és az Apple-nél is láthattuk. A Barclays azt várja, hogy az év hátralévő részében egyre több társaság lép majd a hitelpiacra, követve az Apple közelmúltbeli példáját.

Forrás: Origo

A Barclays a legtöbb technológiai vállalattól alacsonyabb növekedési ütemet vár, ugyanakkor, ha a cégek magasabb osztalékot fizetnének, a befektetők mégis szívesen vásárolnák a papírjaikat. A vállalatoknak pedig meg is van a lehetőségük erre, hiszen rengeteg készpénzzel rendelkeznek, és hitelük is kevés van. A bankház szerint pedig a jövőben az osztalékhozam egyre fontosabb lesz a befektetők számára, és ha a tech cégek nem fizetnek a tulajdonosoknak, azok meg fognak szabadulni papírjaiktól.

Az osztalék fontosságát jól mutatja az Apple visszapattanása mélypontjáról. Miután a társaság április végén bejelentette részvény visszavásárlási és osztalékfizetési programját, az árfolyam 13 százalékot emelkedett, habár azóta némileg visszakorrigált, valószínűleg azért, mert a cég növekedési kilátásai továbbra sem túl rózsásak. Az IBM és a Cisco már korábban rálépett a magasabb osztalékfizetés útjára, amivel akár követendő példát is állíthatnak a többi technológiai vállalat elé.

Az Apple árfolyama

Forrás: Origo

Az internetszektor lehet a nyerő

A technológia iparágon belül a Barclays leginkább az amerikai internet szektorra vonatkozóan fogalmaz meg pozitív kilátásokat. A bankház a Google és a Yahoo! részvényében lát nagyobb felértékelődési potenciált. A Google internetes hirdetési bevételei tovább emelkedhetnek, amit a cég május közepi fejlesztői konferencián bemutatott újdonságai is segíthetnek. Új zeneszolgáltatásával közvetlenül is növelheti árbevételét a cég, áttételesen pedig a felhasználók mobilon eltöltött még több ideje fokozhatja a hirdetési bevételeket. A május közepi konferencia után már 900 dollár felett is zárt az árfolyam, azóta viszont, egészen 880 alá jött vissza a papír, de fundamentális oldalról hosszútávon még mindig erős lehet a Google.

A Google árfolyama

Forrás: Origo

A Yahoo-nál a legutóbbi gyorsjelentés csalódást keltett ugyan, hiszen az árbevétel növekedés megtorpant és a cégvezetés a most futó negyedévre az elemzőknél is alacsonyabb bevételt vár. Azonban az árfolyam azóta tovább emelkedett, úgy tűnik a befektetők értékelik Marissa Mayer stratégiáját, hogy a céget újra növekedési pályára állítsa, és hosszú távon a fundamentumok is fokozatos javulást mutatnak. A Barclays szerint ezek mellett két dolog is segítheti majd a részvények árfolyamát. A legnagyobb kínai internetes keresőben, az Alibabában meglévő részesedés, és a Yahoo Japan felértékelődése. Ha ezeket sikerülne készpénzre váltania a cégnek, az további lökést adhatna a papíroknak.

A Yahoo árfolyama

Forrás: Origo