Amerika kezében a Magyar Telekom jövője?

Vágólapra másolva!
Az amerikai telekommunikációs szektor szempontjából igen lényeges lesz a hét, ugyanis két régebb óta húzódó felvásárlási ügy végére is pont kerülhet, sőt, egy harmadik is előtérbe kerülhet. A Reuters értesülései szerint ugyanis a japán SoftBank érdeklődik a Deustche Telekom amerikai leánya, a T-Mobile USA után. Ha sikerülne nyélbe ütni a tranzakciót, akkor akár a piacon újra megjelenhetne az a várakozás, miszerint az összeg egy részét a Magyar Telekomban meglévő tulajdoni hányad növelésére költhetné a német anyacég, igaz, erre utaló információk nem láttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Jelentős változásokról dönthetnek a hetén az amerikai telekommunikációs szektorban, ugyanis akár két felvásárlási ügy végére is pont kerülhet. A szektor harmadik legnagyobb szereplőjének, a Sprint Nextelnek a részvényesei szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a vállalatra érkezett ajánlatok közül melyiket fogadják el, míg a Clearwire tulajdonosai ugyanerre egy nappal később kerítenek sort.

Kicsúszhat a japánok kezéből az amerikai mobilszolgáltató

A harmadik legnagyobb japán mobilszolgáltató, a SoftBank még októberben jelezte be, hogy 20,1 milliárd dollár fejében 70 százalékos részesedést szerezne a Sprint Nextelben. Az ázsiai telekommunikációs cég terve, hogy Amerikában ellensúlyozza a szűkülő japán piac okozta kellemetlenségeket. Április óta azonban két kérője is van a Sprintnek, ugyanis a Dish Network kábelszolgáltató is bejelentkezett a mobilszolgáltatóért 25,5 milliárd dolláros ajánlatával, túlszárnyalva a SoftBank által kínált 20,1 milliárd dollárt.

A Dish részvényenkénti 7 dolláros ajánlata 4,76 dollárnyi készpénzt takar, ami a SoftBank korábbi 4,03 dolláros ajánlatát 18 százalékkal haladja meg. Ezen kívül a jelenlegi részvényesek 32 százalékot tulajdonolnának az összeolvadás után létrejövő cégből, míg a japán cég ajánlatának elfogadása esetén "csak" 30 százalék lenne a tulajdonosoké a Sprint Nextelben. Mindkét tényezőt figyelembe véve a Dish Network ajánlata 13 százalékkal haladja meg a SoftBankét.

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Egyre többen vélekednek úgy, hogy a SoftBank ajánlatát végül nem fogadják el a Sprint részvényesei, ami vélhetően nem okozna akkora kárt a japán telekomcég számára. Egyrészt az ügylet meghiúsulása esetén mintegy 5 milliárd dollárnyi bánatpénzre tenne szert a társaság, másrészt nem ez az egyetlen felvásárlási alternatívája.

A SoftBank árfolyama (Tokió)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Van "B" terve a SoftBanknak

A SoftBanknál vélhetően nem esnének kétségbe, ha nem jönne össze a Sprint Nextel tranzakció, hiszen a japán társaságnak van "B" terve erre az esetre is. A Reuters ügylethez közel álló forrásai szerint a SoftBank már tavaly óta tárgyalásokat folytat a Magyar Telekom anyavállalatával, a Deutsche Telekommal amerikai leánycégének lehetséges felvásárlásáról. Az egyeztetések állítólag az elmúlt hetekben igencsak felgyorsultak, aminek a hátterében az áll, hogy a Dish magasabb ajánlatta rukkolt elő a Sprintre. A japán telekomcég részéről nem kívánták kommentálni a megjelent híreket, míg a Deutsche Telekomtól egyelőre nem érkezett válasz az ügyben - írja a Reuters.

A negyedik legnagyobb amerikai mobilszolgáltatóban, a T-Mobile USA-ben a Deutsche Telekom 74 százalékos befolyással bír, miután a leánycég nagy huzavona után sikerrel egyesült a MetroPCS-szel. A cég piaci kapitalizációja jelenleg mintegy 15 milliárd dollárra rúg.

A T-Mobile USA részvénye pozitívan reagáltak a SoftBank érdeklődésének hírére, árfolyamuk 3 százalékot emelkedett, míg a Sprint Nextel 1,2 százalékkal került lejjebb a pénteki kereskedésben.

A T-Mobile USA árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Többfelé csapja a szelet a Dish

Szintén nagy felvásárlási csata folyik a Clearwire társaságért, melynek kegyeiért a Sprint Nextel és az a Dish Network folytat ádáz küzdelmet, utóbbi pedig ne feledjük, a Sprintre is pályázik. Egyelőre mindkét ügyletnél jók a Dish esélyei, de tulajdonképpen, ha csak a Spintet szerezné meg, akkor is egy csapásra mindkét céget be tudná kebelezni.

A Clearwire 50 százalékát már jelenleg is a Spint Nextel birtokolja, a fennmaradó részre pedig részvényenként 3,4 dollárt ajánlott. A Dish viszont biztosra menne, nem szeretne két szék közé esni, így 4,4 dollárra emelte korábbi ajánlatát.

A Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Magyar Telekomot is érintheti a T-Mobile USA eladása

Jelentős átalakuláson megy keresztül az amerikai telekommunikációs szektor, melyet elsősorban a konszolidáció jellemez. A folyamatra egyébként korábban már a Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen többször is felhívta a figyelmet. Legutóbb éppen ma a Világgazdaságnak adott interjújában fejtette ki, hogy hazánkkal ellentétes folyamatok játszódnak Amerikában és más fejlet nyugat-európai piacokon.

A T-Mobile USA értékesítésének némiképp magyar vonatkozása is van, hiszen ha lezárul a tranzakció, akkor ismét felerősödhet az a várakozás, miszerint a nagytulajdonos, Deutsche Telekom növelné részesedését magyar leányában. Egyelőre azonban sem a Magyar Telekom, sem a Deutsche Telekom részéről nem látott napvilágot erre utaló információ. Ennek megfelelően nem is mutat jelentősebb elmozdulást a hazai telekompapír.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.