Ellőtték puskaporukat a spekulánsok

Vágólapra másolva!
A 2008 óta nem volt annyi részvény a dollármilliárdos alapokat kezelő hedge fundok birtokában, mint most. A nagy alapok a kis és közepes vállalatok részvényeit tömörítő Russell 3000 részvényindex papírjainak már az 5 százalékát birtokolják, miután a vételi pozíciók aránya a portfóliójukon belül szintén hat éves csúcsra emelkedett  A túlzott optimizmus azonban intő jel is lehet, mivel a 2008-as válság kirobbanása előtt voltak hasonló folyamatok megfigyelhetőek a piacokon, és a puskapor nagy részének eldurrantásával csökkenhet a vételi erő, ami tovább hajthatná felfelé az árfolyamokat.
Vágólapra másolva!

2008 nyara óta nem volt annyi részvény a hedge fundok birtokában, mint amennyivel 2013 első negyedévében rendelkeztek. A kis és közepes vállalatokat tömörítő Russell 3000 index összes papírjának 5 százaléka már a hedge fundok tulajdonában van, ami csupán hajszálnyival marad el a 2008-as válság kezdete előtti 5,1 százalékos szinttől - derült ki a Bank of America Merrill Lynch elemzéséből, az első negyedéves adatok alapján. A hedge fundok dollár milliárdokat kitevő vásárlásai pedig jelentősen befolyásolják az index alakulását, az alábbi ábrán jól látható, hogy milyen szorosan követi a mutató az alapok vásárlásait/eladásait.

Forrás: Origo

Ráadásul az óriási alapok nettó kitettsége (a long és short pozíciók különbségét mérő mutató) is közel hatéves csúcsra ugrott. A bankház számításai szerint a hedge fundok készpénzállománya ezzel együtt hatéves mélypontra, 4,3 százalékra esett vissza az összes eszköz arányán belül, míg az alapok nettó kitettsége 59 százalékra emelkedett, amire szintén csak a 2008-as válság kirobbanása előtt volt példa.

Ez a részvénypiacokkal kapcsolatos nagymértékű optimizmusról és a kockázati étvágy növekedéséről árulkodik, a hedge fundok a tőzsdei rali folytatódására számítanak. Ugyanakkor óvatosságra intő jel is lehet a "mámor", mivel egyre jobban csökken a partvonalon lévő elkölthető pénz.

Forrás: Origo

A BofA elemzéséből az is kiderült, hogy elsősorban a különböző fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok papírjait vásárolták a milliárdos alapok. A pénzügyi és információ-technológiai cégekben lévő nagyobb kitettségeikből viszont leépítettek, melyek súlya 2,1-1,9 százalékponttal csökkent a portfólióikban.

Ezen túl a nyersanyagokkal kapcsolatban továbbra is pesszimisták, az arany és különböző nyersanyagok mozgását leképező ETF-ekben további eladási pozíciókat vettek fel. Ez nem feltétlenül meglepő, mivel egyre több szakértő - köztük a Világbank gazdasági vezetője - vár nyersanyagpiaci áresést.

Ugyanakkor a túlzott pozícionáltság intő jel is lehet, mivel arra utal, hogy elfogyhat a vételi erő, ami tovább hajthatná felfelé az árfolyamokat. A nagybefektetők jelentős része már felvehette a vételi pozíciót, ami után egyre kevesebb pénz fekszik a partvonalon kívül befektetésre várva.

Ezt támaszthatja alá az American Association of Individual Investors (AAII) felmérése is, mely szerint több mint egy éve nem voltak olyan kevesen a pesszimisták az amerikai tőzsdéken, mint tavasszal. Igaz, az AAII kisbefeketők körében méri a várakozásokat.

További aggodalomra adhat okot, hogy hasonló folyamatok 2008 ősze, a válság kirobbanása előtt voltak megfigyelhetőek, ami után a részvényindexek meredek zuhanásba kezdtek. Nincs arra garancia, hogy a mostani történések után is ilyen esések következnek be, de mindenesetre érdemes tisztában lenni a nagyjátékosok pozícionáltságával, és odafigyelni rájuk.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.