A Mol szerezte meg az első helyet

Vágólapra másolva!
A Mol lett nap végére a magyar tőzsde legjobbja, az olajipari cég árfolyama 1,7 százalékot erősödött. A BUX ezzel együtt kiválóan szerepelt, európai viszonylatban is az élmezőnyben zárt. A forint viszont gyengélkedett, már a 300 közelébe is eljutott az euróval szembeni árfolyama. Közben Európában egyedül a DAX tudott értékelhető pluszt felmutatni a magyar és lengyel piacon kívül, 0,8 százalékkal erősödött a német tőzsde. Amerikában pedig óvatos pluszok mutatkoznak, igaz a Facebook például már 5 százalék felett emelkedik.
Vágólapra másolva!

Az Egis elfáradt, a Mol kitartott

A magyar és a lengyel tőzsde volt a nap egyik legjobbja Európában, a BUX 0,5, míg a WIG20 0,6 százalékos emelkedést ért el. Az osztrák és a cseh tőzsde viszont gyengélkedett, 0,8, illetve 0,4 százalékos mínuszokat értek el.

Forrás: Origo

A hazai nagy papírok közül a Mol teljesített a legjobban, 1,7 százalékot erősödött az árfolyam. Az Egis és az OTP is pluszban zárt, 0,6-0,7 százalékos erősödéssel. A Magyar Telekom és a Richter viszont nem tudott erősödni ma, 1,1 és 0,6 százalékos mínuszban zártak a papírok.

Forrás: Origo

Tűzoltójármű-alvázak közös fejlesztéséről és gyártásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Volvo csoporthoz tartozó Renault Trucks Defence és a Rába - közölte az utóbbi cég a befektetőivel. A hazai piaci lehetőségek kiaknázását célzó együttműködés a Renault élvonalbeli technológiájára és a Rába speciális kompetenciáira, fejlesztési és gyártási kapacitásaira épül - áll a közleményben.

Hozzájárulását adta a májusban bejelentett Varga-csomagra a Költségvetési Tanács, miután az véleménye szerint csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága is támogatta a jegybanktörvény módosítását, ami szerint a PSZÁF integrálódna az MNB-be. Rogán Antal, a bizottság elnökének elmondása szerint az zárszavazásra addig nem kerül sor, amíg az EKB nem mond véleményt az összeolvadásról.

Esni kezdett ma reggel a forint, és az euróval szembeni árfolyama a 298-as szintet is megérintette. A forintot egyelőre a hazai tőzsde emelkedése nem tudja jelentős mértékben segíteni. Délelőtt viszont kisebb korrekcióba kezdett a hazai deviza, ami nem bizonyult tartósnak, mivel kora délután újra 298-ig tért vissza a jegyzése. Később tovább folytatódott a forint esése, és már a 299-es szint fölött mozog az árfolyama.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A német tőzsde mentette meg Európát

Csak a DAX tudott jó teljesítményt femutatmi ma, a német tőzsde 0,8 százalékot erősödött. A periféria országok viszont nem szerepeltek jól, a spanyol IBEX35 0,5 százalékot veszített, míg az olasz FTSE/MIB közel 1 százalékos csökkenéssel zárt, köszönhetően a gyenge GDP-adatoknak.

Forrás: Origo

0,8 százalékkal erősödik ma az AstraZeneca árfolyama, miután a gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy 1,15 milliárd dollárért vásárolná meg a Peral Therapeutics nevű céget.

Már 1 százalékot csökkent a francia ArcelorMittal árfolyama, a Moody's szerint ugyanis az európai acélipar a következő 12-18 hónapban is recesszióban lesz.

Kilőtt a Facebook

Halvány pluszokkal kezdték a napot az amerikai piacok, a főbb indexek 0,1-0,2 százalékos emelkedést értek el.

Forrás: Origo

Tízből hét S&P 500 szektor is erősödésre volt képes nyitás után, leginkább a távközlési cégek papírjait szeretik a befektetők, melyek árfolyama átlagosan 0,8 százalékot erősödött. Az ipari cégek viszont kevésbé szerepelnek jól, 0,4 százalékos mínuszban tartózkodnak.

Forrás: Origo

Negatívról stabilra változtatta az Egyesült Államok hitelbesorolásának kilátását a Standard & Poor's, megerősítve a jelenlegi, "AA+" besorolást, ami a hitelminősítők nyelvén annyit tesz, az S&P már nem foglalkozik az esetleges további leminősítés gondolatával.

1,6 százalékos pluszban van a McDonald's árfolyama a, mivel 2,6 százalékkal nőtt (várakozás: +2,1%) a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma májusban. Az adat mindenképpen kedvező, hiszen áprilisban még 0,6, míg az első negyedévben pedig 1 százalékos csökkenést mutatott.

Már 5 százalék feletti emelkedésben található a Facebook , amiben az is szerepet játszhat, hogy a technológiai cég részvényére vételi ajánlást fogalmazott meg a Stifel elemzője.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Jelentős változásokról dönthetnek a hetén az amerikai telekommunikációs szektorban, ugyanis akár két felvásárlási ügy végére is pont kerülhet. A szektor harmadik legnagyobb szereplőjének, a Sprint Nextelnek a részvényesei szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a vállalatra érkezett ajánlatok közül melyiket fogadják el, míg a Clearwire tulajdonosai ugyanerre egy nappal később kerítenek sort.

Legalább egy milliárd dollár forrásra vadászik Aubrey McLendon, a Chesapeake-től kirúgott korábbi elnök-vezérigazgató, amiből az American Energy Partners nevű új cégét futtatná fel. A korábbi vezér céljai egyértelműek, nemcsak több száz millió dolláros adósságát szeretné visszafizetni, hanem a Chesapeake-hez hasonló sikereket is megcélozná McLendon.