Nem élénkít Kína, nyomás alá kerülhetnek az elemzők

Vágólapra másolva!
Kínai közgazdászok szerint az ország új vezetése tovább gyengülő növekedést is tolerálna és legfeljebb csak akkor kezdene gazdaságélénkítésbe, ha 7 százalékos szint alá csökkenne a növekedés. Az utóbbi hónapok gyenge gazdasági adatai alapján sokan úgy vélekedtek, hogy hamarosan újra beindulhat a gazdasági stimulus, de most úgy tűnik, ez még odébb van. Míg a kínai vezetőség idén 7,5 százalékos növekedéssel számol, a legtöbb elemzőház még ennél magasabbra számít. Ezek alapján úgy véljük, az elemzőházaknál hamarosan újra kell gondolni a feltételezéseket.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben a nemzetközi gazdasági sajtó és az investor.hu is többször megírta Kínával kapcsolatban, hogy idén március végén, amikor a mostani vezetőség átvette a hatalmat, valami teljesen új dolog kezdődött el az országban. A gazdasági szemléletmód némileg megváltozott és minden jel arra utalt, hogy Li Keqiang miniszterelnök az elődjénél megfontoltabb gazdaságpolitikát fog követni.

A vezetőség hivatalos álláspontja szerint idén tovább csökkenhet az ország GDP növekedése így 2010 óta ez lehet zsinórban a negyedik év, amikor visszaesés következhet be a növekedési ütemben. Félreértés ne essék, a tervezett 7,5 százalékos növekedés még mindig nagyon erős, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bázis évben folyamatosan egyre magasabb a kínai GDP, abszolút értékben ez a növekedés még így is igen jelentős.

7 százalék alatti növekedést már nem tolerálnának

A kormányzati gazdaságpolitika kialakításába bevont közgazdászok állítása szerint a vezetőség akkor kezdene gazdaságélénkítésbe, ha a negyedéves növekedési adat 7 százalékra csökkenne. Mint ismert, az első negyedévben 7,7 százalékkal bővült a gazdaság a távol-keleti országban, ami akkor nagy negatív meglepetést okozott, mivel az elemzők 8 százalékra számítottak.

Tavaly akkor kezdődtek a beruházásösztönző intézkedések, amikor a kínai gazdaság már "csak" 7,6 illetve 7,4 százalékkal tudott bővülni az év második és harmadik negyedévében. Ezek alapján a befektetők azt remélhették, hogy egy gyengébb második negyedév esetén jöhet újra a stimulus, ám a Reuters által idézett kínai közgazdászok véleménye szerint egyértelmű, hogy a mostani vezetőség ennél nagyobb növekedés-visszaesést is tolerálna.

Forrás: Origo

A vezetők megértették, hogy az ország potenciális növekedési üteme csökken, ezért a minimális növekedés, amit még tolerálnak, valószínűleg 7 százalék körül lehet egy kormányzati közgazdász szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy az idei évre várt növekedési ütem változott volna, az ugyanúgy 7,5 százalék, mint amiről korábban is szó volt.

Forrás: Origo

Mindenesetre ezek a kijelentések véleményünk szerint azt jelentik, hogy még akkor sem kezdene élénkítésbe Kína, ha az idei második negyedévben tovább csökkenne a növekedési ütem az első negyedéves 7,7 százalékhoz képest. Erre - mármint a további növekedés visszaesésre - szerintünk minden esély megvan, látva a gyenge áprilisi és májusi makrogazdasági adatokat. Ez az üzenet némileg negatív, mivel többen arra számíthattak, hogy a csalódást keltő első után egy gyenge második negyedév esetén újra elkezdődhet az állami beavatkozás (hasonló módon a tavaly nyár végi gazdaságélénkítő lépésekhez).

Az ösztönzés ellen több érv is szólhat

Annak ellenére, hogy inkább kedvezőtlen makrogazdasági adatok érkeznek mostanában Kínából, több olyan tényező is van, ami miatt a növekedésösztönzés még nem aktuális.

Egy vezető kínai közgazdász szerint addig nincs ok pánikra, amíg a foglalkoztatás stabil. A kínai gazdaság az első negyedévben 3,4 millió új munkahelyet teremtett, többet mint egy évvel korábban. Az viszont aggasztó lehet, hogy idén 7 millió diplomás diák kerül ki a munkaerőpiacra, és félő, hogy a lassabban növekvő gazdaság nem lesz képes felszívni a többlet potenciális munkaerőt.

Az élénkítés ellen szól az is, hogy a vezetőség nem akarja elkövetni azt a hibát, amit elődei a 2007-2008-as válság kezelésekor elkövettek. Az akkori 4000 milliárd jüanos gazdaságélénkítés során nyakló nélkül pumpálták a pénzt a gazdaságba. Bár ennek az intézkedésnek egyelőre még nagyon drasztikus negatív hatásai nincsenek attól eltekintve, hogy rengeteg kihasználatlan kapacitás, illetve szellemvárosok épültek. Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, mivel a túlzott hitelezésnek lehetnek még negatív következményei, úgy mint egy ingatlanpiaci buborék kialakulása vagy a hitelpiac bedőlése.

Mindkettő esetében láthatóak már gyanús jelek, az ingatlanpiac továbbra is növekszik, illetve a hitelpiac is tovább bővült az idei évben. A Fitch becslései szerint a kínai GDP egynegyedének megfelelő összegű az önkormányzatok eladósodottsága. Azt mondani sem kell, hogy a hitelek bedőlése esetén a kormánynak vélhetően nem a gazdaságélénkítés kérdése, hanem a bankok feltőkésítése okozna nagyobb fejtörést.

Mire számítanak az elemzők?

Az utóbbi hetekben-hónapokban több elemzőház is csökkentette a Kínára vonatkozó előrejelzéseit. Míg a JP Morgan és a Goldman Sachs már áprilisban 7,8 százalékra vágta vissza a kínai gazdaságra előrejelzett 2013-as növekedési prognózisát, addig a Bank of Amerika május közepén lépett, és 7,6 százalékora csökkentette előrejelzését. Május végén pedig a UBS kínai elemzője a korábbi 8 százalékról 7,7 százalékra mérsékelte az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését. Vannak azonban sokkal optimistábbak is, mint például a Credit Agricol közgazdásza, vagy a HSBC elemzője, akik még a tavalyinál is erősebb, 8,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.

Forrás: Origo

Ezek alapján úgy véljük, hogy a nagy elemzőházak hamarosan el fognak azon gondolkodni, hogy reálisak-e azok a feltételezések, amelyek alapján az ide évre vonatkozó előrejelzéseket készítették. Nem lenne meglepő, ha tovább esnének a várakozások, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a gyengülő ütemű növekedés nem jelenti automatikusan az élénkítés beindulását.

Hogy áll a tőzsde?

A Shangahai tőzsdeindex mozgásán szépen nyomon követhető az utóbbi negyedévek növekedési kálváriája. Míg a tavalyi év nagy részében a növekedési aggodalmak miatt gyenge volt a kínai tőzsde, a szeptemberi stimulusok hatására megnyugodtak a kedélyek.

Mivel a negyedik negyedévben a GDP újra növekvő ütemben tudott bővülni, jelentős ralli bontakozott ki az év elején, amikor nyilvánosságra kerültek az adatok. Sokan arra számítottak, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések hatása még az első félévben is kitart majd, azonban a havi makrogazdasági statisztikák már annyira nem voltak kedvezőek. Ezt csak tovább fokozta a kiábrándító első negyedéves növekedés és ezekkel párhuzamosan februártól újra esésnek indult a tőzsdeindex értéke.

Kérdés, hogy mi lesz akkor, ha tovább csökken a GDP bővülés üteme? Egyelőre az elemzői várakozások alapján úgy tűnik, hogy a legtöbben még nem erre számítanak, ezért vélhetően még az index értékébe is a magasabb várakozások vannak beépülve.

Shanghai Composite Index

Forrás: Origo