Vágólapra másolva!
Óriási menetelést mutatott be ma az OTP, nap végére 4 százalék feletti pluszba ugrott, amivel az 5000 forintos szint felett sikerült zárnia. Vezetésével a magyar tőzsde is 2 százalék felett volt képes emelkedni. A gyógyszercégek is megtartották jó teljesítményüket, mind a Richter, mind pedig az Egis 2 százalék feletti pluszban zárt. A forint sem pihent, nagyot erősödött pénteken, az euróval szembeni árfolyama egészen 295-ig nézett le.Nyugat-Európában a jó amerikai munkaerőpiaci adat hozta lendületbe a piacokat, a német DAX jár az élen, de a többi parkett is szépen teljesít.Amerikában a vártnál jobb foglalkoztatási adatok hozták meg a befektetők kedvét, az New York-i indexek 1 százalékhoz közeli emelkedésben vannak.
Vágólapra másolva!

Hatalmasat ralizott az OTP

Még tovább fokozta a tempót a magyar tőzsde a javuló nemzetközi hangulatban, a BUX végül 2 százalék feletti pluszban zárta a hét utolsó kereskedési napját. Ezzel pedig ma is csodás napon van túl a budapesti börze.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az OTP kegyetlenül beerősített nap végére, így még a délelőtt nagy tempót diktáló gyógyszercégeket is lehajrázta, és sikerült a lélektani 5000 forintos szint felett zárnia.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Richter és az Egis sem sokat adott le napközben összegyűjtött előnyéből, előbbi 2,1, míg utóbbi 2,2 százalékkal zárt feljebb, mint csütörtökön. Az Egisnek így is sikerült 21000 forint felett befejeznie a hetet. A forgalom is jól alakult a budapesti piacon az elmúlt napok gyatra adatai után, végül meghaladva az idei átlagértéket.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Mol 1,3 százalékos plusza már nem is számít kiugrónak ma, míg a Magyar Telekom mélyen alulteljesített és csütörtöki záróárán fejezte be a napot.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A hazai piac jó teljesítményét segíthették a jó makroadatok is, bár nem valószínű, hogy ezzel magyarázni lehetne az emelkedés mértékét.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Ma a forint is jól szerepelt, bár délután megrángatták a megjelenő amerikai munkaerőadatokra, végül erősödéssel zárhatja a pénteket a hazai deviza. A késő délutáni órákban már 295 alatt ingadozik az euróval szembeni árfolyam. A dollár/forint kereszt 223,4-nél, míg a CHFHUF 238,5-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Megugrott a DAX

A vártnál jobb makroadatokra lendületbe jöttek a nyugat-európai indexek is, pedig reggel még csak tapogatóztak a vezető börzék. A DAX már 2 százalék felett erősödik, de a franciák sem nagyon akarnak lemaradni mögöttük.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Főleg a bankpapírok és a biztosítók felülteljesítése jellemzi a mai kereskedést, miután a Citigroup az európai pénzügyi cégek papírjaira vonatkozó ajánlását felülsúlyozásra emelte a korábbi semlegesről. A KBC, az Erste és a Deutsche Bank is 3 százalék feletti hegymenetben van.

A Deutsche Telekom 2 százalékkal erősödik, miután a Jefferies elemzője vételi ajánlást rendelt a vállalat részvényeihez a korábbi semleges ajánlásáról. A célárát 9,70 euróra módosította, mert úgy véli a cég strukturális reformjai kedvezőek lesznek a társaság növekedésére nézve.

Többen dolgoznak Amerikában

Jó hangulatban telik a kereskedés az amerikai piacon is, az indexek 1 százalék körüli pluszban állnak. A befektetőket a jó munkaerőpiaci adatok lelkesítették fel, ugyanis májusban 175 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban, míg az elemzők csak 163 ezres bővülésre számítottak. Habár a munkanélküliségi ráta hajszállal emelkedett, ez nem zavarja a piaci szereplőket.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai is emelkedni tudnak, egyedül a távközlési cégek kivételek, de négy iparág is 1 százalék felett tud erősödni.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Bár a részvénypiacok jól teljesítenek, a nyersanyagokra ez már nem mondható el, az aranyat megrángatták az amerikai adatok hatására. Előbb percek alatt 1415-ig ugrott az árfolyama majd elkezdték adni a befektetők, és egészen 1380 körüli szintig ütötték.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Továbbra is részvényesi kedvében jár a Wal-Mart, ugyanis a cég 15 milliárdos részvény visszavásárlási programot jelentett be pénteki éves közgyűlésén. Mivel a kiskereskedelmi lánc sok készpénzt termel, így lehetősége van, hogy folytassa ezt a kezdeményezését, mondta el a vállalat elnökhelyettese a közgyűlésen. A társaság részvényei 1 százalék körül emelkednek.