Rángatják az aranyat

Vágólapra másolva!
175 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma májusban az USA-ban, míg az elemzők csak 163 ezres bővülésre számítottak. Az előző havi értéket viszont lefelé módosították. Az aranyat meg is rángatták a hírekre, és az amerikai határidős indexek is átlendültek a pozitív tartományba, bár a pluszok mértéke minimális.Európában is megjött a kedve a befektetőknek a részvényvásárláshoz, a kezdeti bizonytalanság után, már a vezető indexek nagyobb pluszokba kapaszkodtak. A német DAX már fél százalék feletti emelkedésben van.
Vágólapra másolva!

175 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma májusban az USA-ban, míg az elemzők csak 163 ezres bővülésre számítottak. Az előző havi értéket viszont lefelé módosították 149 ezerre, a korábbi 165 ezres számról. Habár az adat jobb lett mint a várt, az nem sokkal múlja felül az előrejelzésekben szereplő értéket, ráadásul az előző hónapban 16 ezer fővel kevesebb kezdtek el ténylegesen dolgozni.

Forrás: Origo

A munkanélküliségi ráta viszont 7,6 százalék lett, ami egytized százalékponttal meghaladja mind a várt, mind pedig az egy hónappal ezelőtti értéket.

Ez az adat már annak a jele lehet, hogy az amerikai vállalatok sokkal optimistábbak az év második felével kapcsolatban, emiatt veszik fel az egyre több dolgozót. Ez egy fokozatos fejlődés jele, és ennek a folytatását várjuk a következő hónapokban is, nyilatkozta a BNP Paribas elemzője a Bloombergnek.

Kellemes meglepetés ez azok után, hogy szerdán még elég gyenge munkaerőpiaci adat látott napvilágot az Egyesült Államokból. Akkor kisebb foglalkoztatás bővülésről számoltak be, mivel az előzetesen várt 165 ezer fő helyett csupán 135 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az ADP adatai szerint. A tegnapi heti friss munkanélküli segélyekért folyamodók száma lényegében a vártnak megfelelően alakult.

Azonban a jobban teljesítő munkaerőpiac felveti a lehetőségét, hogy a Fed egyre közelebb kerülhet ahhoz, hogy visszább vegyen a kötvényvásárlási programjából. Az ezzel kapcsolatos félelem pedig az utóbbi időszakban igencsak rányomta a bélyegét a részvénypiacok teljesítményére.

A mai hírekre megrántották az aranyat is, pillanatok alatt 1404-ig zuhant az árfolyama, majd vissza is pattant onnan. Azóta viszont már 1400 alá is beszúrt a nemesfém árfolyama.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Erősödéssel reagált a dollár a megjelenő hírekre, mivel a vártnál kedvezőbb adat az amerikai gazdaság jobb teljesítményét vetítheti előre.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: Origo