Rezsicsökkentés nélkül az infláció is feljebb kúszik

Vágólapra másolva!
A további rezsicsökkentések előtt nem lesz már kisebb a magyar fogyasztói árindex, a világ jegybankárai Montrealban okoskodnak a pénzpumpáról, a német alkotmánybíróság bekavarhat az európai kötvényvásárlási programba, a japán jegybank kritikus időszakban hoz újabb kamatdöntést. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

Az év első hónapjaiban tapasztalt alacsony inflációs számok után elképzelhető, hogy korrekció következik. Áprilisban mindössze 1,7 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábban mért szintet, májusban lehet, hogy kissé magasabb lesz a fogyasztói árindex.

A szélsőséges időjárási körülmények miatt kérdésessé vált, hogy a mezőgazdaság az idén besegíthet-e az infláció csökkenésébe, de az igen valószínű, hogy ha a kormány kitart a rezsicsökkentésről szóló tervei mellett - márpedig a választás felé ballagva miért ne tartana ki - akkor ősztől újabb inflációs mélypontok következhetnek.

A héten megjelenik a Magyar Nemzeti Bank előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, azonban kicsi az esély, hogy bármi újat tartalmaz majd azon túl, amit már eddig is kommunikáltak a jegybanki vezetők. Három hét tőzsdei esés után viszont a globális piacok egyre idegesebben várják az újabb nyilatkozatokat és pletykákat arról, hogy vajon milyen irányba tartanak a legnagyobb jegybankok monetáris élénkítései.

Pénzpumpa

Amerikában hetek óta szinte fele-fele arányban jönnek a pénzpumpa mérséklésére, illetve fenntartására utaló adatok és elszólások. Európában és Japánban viszont az a kérdés, hogy lesznek-e további élénkítő intézkedések.

Hétfőn a világ vezető jegybankárai, kiegészülve a Világbank és az OECD szakértőivel, Montrealban találkoznak, és a tőlük érkező legkisebb elszólás is piacmozgató lehet.

Kedden a japán jegybank kamatdöntő ülést tart, ami mellé nyilatkozat is dukál. Az év első négy hónapjában még szárnyaló japán piacból május végétől kiábrándultak a befektetők, nagy tőzsdei esés és jenerősödés következett be. Ennek nyomán természetesen egyre többen hiszik azt, hogy a japán élénkítés módszere mégsem lehet sikeres, újabb turbulenciákra lehet felkészülni a szigetországban, és akár világszere, hiszen a japán események egyre jobban kihatnak a globális hangulatra is.

A németekre figyelnek

A hét közepén nem annyira makroadatokra várnak majd a piacok, hanem a német alkotmánybíróság üléséről érkező hírekre. A testület arról tárgyal, hogy az Európai Központi Bank által indított nagy kötvényvásárlási program megfelel-e a német törvényeknek.

E program mintegy védőhálóként szolgál az eurózóna felett, tavalyi bejelentése nagyon megnyugtató volt a piacoknak. Ha jogi problémák miatt a léte veszélybe kerülne, az igen rossz hangulatot hozhatna.

Amerikában kritikus kérdés a költségvetési hiány leszorítása, szerdán ennek helyzetéről érkezik pillanatfelvétel. Csütörtökön a tengerentúlon a kiskereskedelmi eladásokról szóló adat lehet piacbefolyásoló, pénteken pedig itthon az ipari termelés alakulására érdemes figyelni, az eurózónából pedig a májusi inflációs adat lehet érdekes.

A hét közepén még a német és az olasz kötvényaukciók eredményéből is levonhatnak a befektetők következtetéseket a közeljövő trendjeit illetően.