Egymilliárd dollár üti az amerikai kormány markát

Vágólapra másolva!
Több mint 1 milliárd dollárért adja el a General Motorsban meglévő részesedésének egy részét az amerikai kormány. A részvényenkénti 34,41 dolláros eladási ár hajszálnyival marad el az autógyártó papírjainak csütörtöki záróárfolyamától. Az értékesítés után viszont még mindig közel 190 millió darab GM-részvény marad a kormány tulajdonában, melyeken a jelenlegi árfolyam háromszorosán kéne túladnia ahhoz, hogy ne szenvedjen el veszteséget az ügyleten.  
Vágólapra másolva!

Részvényenként 34,41 dollárért fogja eladni a General Motorsban meglévő részesedésének egy részét az amerikai kormány - írja a Reuters. Az állam közel 30 millió GM részvényétől fog megválni 1,03 milliárd dollárért, amivel folytatja részvénypakkjának a leépítését. A kormány ugyanis fokozatosan szeretne megválni a neves autógyártóban meglévő tulajdoni hányadától, melyet még 2009-ben szerzett meg, amikor 49,5 milliárd dolláros mentőcsomagot nyújtott a csőd közelében lévő társaságnak.

Forrás: Origo

A pontos eladási időszak, vagy dátum továbbra sem ismert, azonban a kormány nem módosított a korábbi tervein, továbbra is a 2014 áprilisáig szeretnének teljesen kiszállni a vállalatból.

Az értékesítés után még mindig 189,2 millió darab részvény lesz az amerikai kormány tulajdonában, akinek az eddigi GM-részvény eladásokból összesen 32,53 milliárdos bevétele származott. Ezzel a kormánynak még mindig 17 milliárd dolláros vesztesége mutatkozik az ügyleten. Ahhoz, hogy a kormány teljes egészében visszakapja a közel 50 milliárd dollárnyi befektetett összeget (tehát, hogy nullában legyen), nagyjából 90 dolláros árfolyamon kéne "elpasszolnia" a maradék részvénypakkját. Ez a jelenlegi 34-35 dolláros árfolyamszintek mellett nem tűnik túl reálisnak.

A pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, nem a profit, hanem a munkahelyek megmentése volt a célja. Minden bizonnyal az autógyártó megmentésének nem az volt az elsődleges célja, hogy busás tőzsdei profitot érjen el az állam, fontosabbnak tartották a dolgozók és a társaság beszállítóinak megsegítését. Hatalmas károkat is okozhatott volna a General Motors teljes csődje.

Az viszont nem lehet véletlen, hogy a pénzügyminisztérium most jelentette be az eladásokat. A General Motors ugyanis több év után visszakerül az S&P 500 indexbe, így vélhetően nagyobb figyelmet kap majd a befektetők körében is.

General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo