Benyújtották az MNB-PSZÁF összevonásról szóló törvényjavaslatot

Vágólapra másolva!
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően megszűnik a PSZÁF.
Vágólapra másolva!

Parlament előtt a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet összevonó törvény tervezete, a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat értelmében az MNB szerveinek korábbi köre, azaz a monetáris tanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság kiegészül az eltérő működésű és feladatkörű Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal.

Az Origo április elején írt arról, hogy Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után ismét előkerült a két szervezet korábban is már szorgalmazott összevonásának az ötlete, és az erre vonatkozó javaslatot a jegybank stábja már el is készítette.

A most benyújtott jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - már október elsején hatályba lépne, a PSZÁF ekkor megszűnne. A törvényjavaslat szerint a monetáris tanács feladata lesz - a korábbi hatáskörein túl - kijelölni az MNB mikro- és makroprudenciális feladataival kapcsolatban azon stratégiai kereteket, amelyek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntést hoz.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács legalább három, legfeljebb tíztagú testület, amelynek elnöke az MNB elnöke, a területért felelős alelnök, illetve az MNB elnöke által kijelölt, a pénzügyi stabilitáshoz kapcsolódó, alapvető feladatokat ellátó vezetők.

A javaslatnak a jegybank elsődleges céljára vonatkozó szakasza alapján az MNB az árstabilitás elérésének és fenntartásának a veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását.