Vágólapra másolva!
Kiváló formát mutatnak a hazai részvények, szinte a nagypapírokat elkezdték venni a befektetők. Az OTP és a Richter 2 százalék körül drágul, de még őket is lekörözi az Egis, ami közel 3 százalékkal ugrik nap közepén. Ma már forgalom is társul a jobb teljesítményhez, az elmúlt napokban alacsonyabb értékei után. A forint is felvette a ritmust, ugyanis a reggeli 298-as szintről 296,5-ig erősödött az euróval szemben.Nyugat-Európában ellenben nem ilyen jó a hangulat, alig mozdulnak az indexek. Mindenki a délutáni amerikai foglalkoztatási adatokra vár. Nem lehet tudni azonban mi lenne a jobb, ha a vártál jobb adat érkezne, vagy ha csalódást keltő. Ugyanis utóbbi esetben a Fed valószínűleg eltolná pénzpumpájának mérséklését a rosszabb gazdasági kilátások miatt, de ha jobb lesz a szám az pedig a javuló gazdaság jelei miatt válthatna ki örömet a befektetőkből.Minden esetre az amerikai határidők egyelőre halvány mínuszos nyitást jeleznek előre, de a 14:30-kor megjelenő adatok komolyabb elmozdulást is kiválthatnak majd.
Vágólapra másolva!

Kirobbanó formában a hazai parkett

Nagyobb sebességbe kapcsolat a magyar tőzsde, a BUX már több mint 1,5 százalékkal halad felfelé, ezzel pedig újra élen jár az európai börzék között. Mindezt úgy, hogy a nemzetközi piacokon inkább csak stagnálás látható.

Forrás: Origo

Elsősorban az OTP-nek és a gyógyszercégeknek köszönheti ezt a hazai pakett, ugyanis a bankpapír már 2 százalék feletti pluszban jár, ezzel pedig 4900 forint fölé drágult nap közepére.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Mellette még az Egis-t is megtépték a befektetők, a gyógyszercég közel 3 százalékkal ugrik, és ehhez viszonylag nagy forgalom is társul. A kisebbik gyógyszercég ezzel átlépte a 21000 forintos szintet, ahol utoljára 2011 márciusában járt az árfolyam.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo

A Richter pedig már ledolgozta elsősorban a 660 forintos osztalék miatti tegnapi esésének nagy részét, árfolyama ma 2,3 százalékkal megy felfelé.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

A Mol is szépen gyűjtögeti pluszait, már 1,1 százalékkal drágul, ellenben a Magyar Telekom 0,6 százalékkal halad lefelé, ezzel mélyen alulteljesítve magyar társait.

Forrás: Origo

A forint ma újból erősödéssel próbálkozik, ami eddig sikerül is neki, hiszen az euróval szembeni árfolyama a ma reggeli 298-as szintről már 296,5 félig jött le, igaz onnan valamelyest visszább korrigált. A hazai devizát segíthették a ma megjelent jó külkereskedelmi mérlegadatok és a kedvező áprilisi ipari termelési értékek is.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Amerikára várnak az európai befektetők

Továbbra is kivárnak az európai tőzsdék a délután 14:30-kor érkező amerikai foglalkoztatási adatok előtt. Csak kisebb mértékű elmozdulások láthatók eddig, de ha megjelenik a piaci szereplő által kiemelt figyelemmel kísért makroadat az elindíthat majd nagyobb mozgásokat.

A német DAX kora reggel még kisebb pluszban volt, azonban miután a Bundesbank visszavágta a német gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését - a korábbi 0,4 százalékról 0,3 százalékra - minimális mínuszba váltott az index. Emellett az áprilisi ipari termelés stagnált, az egy hónappal korábbi 1,2 százalékos növekedés után.

Forrás: Origo

A Deutsche Telekom 1 százalékkal erősödött nap elején, miután a Jefferies elemzője vételi ajánlást rendelt a vállalat részvényeihez a korábbi semleges ajánlásáról. A célárát 9,70 euróra módosította, mert úgy véli a cég strukturális reformjai kedvezőek lesznek a társaság növekedésére nézve. Azonban nap közepére elfogyott a lendülete, ahogy a német tőzsdének is. A brit telekomcég, a BT Group részvényeit is felminősítették, ennek következtében 2,4 százalékkal megy fel az árfolyam, ezzel bőven lekörözve a londoni börze teljesítményét.

Egyre inkább a bóvli kötvények felé fordulnak az európai vállalatok, hiszen az idei év első öt hónapjában 66,7 milliárd euró értékben bocsátottak ki alacsony besorolású vállalati kötvényeket. A tendencia pedig fokozódik, májusban 19,1 milliárd euróval a legerősebb hónapot sikerült elérni. A vállalatok célja ezzel az lehet, hogy az alacsony hozamkörnyezet mellett minél inkább csökkentsék tőkeköltségüket.