A takarékok folyósítják a legtöbb Matolcsy-hitelt

Vágólapra másolva!
A jegybank növekedési hitelprogramja 750 milliárd forintos keretösszegű, ennek a legnagyobb részét, 15 százalékát a takarékszövetkezetek helyezhetik ki az Origóval közölt adatok alapján.
Vágólapra másolva!

A takarékszövetkezetek szakítják a legnagyobb részt a jegybank növekedési hitelprogramjából, legalábbis azoknak az adatoknak az alapján, amelyeket a bankok és a takarékszövetkezetek eljuttattak az Origóhoz.

Öt bank és a takarékszövetkezetek válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy mennyi hitelt kaptak abból a 750 milliárd forintos keretösszegből, amelyet a Magyar Nemzeti Bank szán a növekedési hitelprogramra. A jegybank nullaszázalékos kamattal adja oda a pénzt a hitelintézeteknek, azok pedig legfeljebb 2,5 százalékért (2 százalékos kamat és félszázalékos garanciadíj) adhatják tovább kis- és középvállalkozásoknak.

A takarékszövetkezetek összesen 112,5 milliárd forintot kaptak a jegybanktól. A K&H Bank - amely már meg is kötötte az első hitelszerződést egy nagykereskedelemben érdekelt szegedi középvállalattal - 95 milliárdot hitelezhet ki új hitelekre, a meglevő, lejáró hitelek újrakötésére, illetve a devizahitelek forinthitellel történő kiváltására. Az MKB Bank közel 82, az UniCredit 46, a Volksbank 20, a Magnet Bank pedig 16 milliárd forintnyi hitellel áll a kkv-k rendelkezésére a növekedési hitelprogram keretében.