Harcba indul a BlackBerry

Vágólapra másolva!
Már a héten lehet kapni a BlackBerry legújabb Q10-es készülékét Amerikában, amitől az elmúlt hónapokban elveszített részesedés visszaszerzését várják. A tradicionális billentyűzettel érkező okostelefon már két szolgáltatónál is elérhetővé válik a héten, míg a Sprintnél csak nyártól lesz elérhető a telefon.
Vágólapra másolva!

Amerikában sem kell többet várni a BlackBerry Q10-es készülékére, a nagyobb szolgáltatók közül ugyanis a T-Mobile szerdától, a Verizon pedig tegnaptól kínálja azokat. Ami a másik két fontos szolgáltatót illeti, az AT&T szerdától fogadja a rendeléseket, viszont a pontos szállítási dátumok még nem ismertek, a Sprintnél pedig csak nyártól lesznek elérhetőek az új Q10-esek.

Nagy szüksége lehet a BlackBerrynek Q10-es okozta nagyobb eladásokra, a ComScore adatai szerint ugyanis az utóbbi hónapokba folyamatosan veszít népszerűségéből a vállalat. Elképzelhető, hogy a májusban végződő három hónapos időszakban már az 5 százalékot sem éri el a BlackBerry operációs rendszereinek aránya az okostelefont használók között.

Forrás: Origo

Ha pedig a negyedéves eladásokat nézzük a BlackBerrynél, akkor egyértelműen kedvezőtlen trendet látunk az elmúlt két évben, 14 millió helyett már csak 6 millió telefont tud 3 hónap alatt eladni a társaság, derült ki az előző negyedéves gyorsjelentésből. A legutóbbi 6 millióból 1 millió készüléket adtak el a legújabb BB10-es operációs rendszerrel ellátva, mely a Q10-eseken is fut majd.

Forrás: Origo

További probléma lehet a technológiai cég számára, hogy a legújabb információk szerint a nagy reményként számon tartott Z10-essel sincs minden rendben. Ahogyan arról az Investor.hu hasábjain már beszámoltunk, állítólag lassan több Z10-es telefont visznek vissza különféle hibák miatt az üzletekbe, mint amennyit el tudnának adni belőle. Ennek függvényében pedig egy hasonló szintű probléma az új Q10-esekkel rendkívül negatív lehetne a cég hírneve számára. (Érdekesség, hogy a szerkesztőségnek is van tudomása két rosszul működő Z10-es készülékről is, az egyik Z10-es az első bekapcsolást nem tudta megcsinálni, a másiknak pedig a hangszórója nem működött.)

Mivel a pontos Q10-es eladási statisztikákra még várni kell, az árfolyam nem mutatott ma érdemi mozgást a hírre, és 1 százalékos pluszban tartózkodik.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo