Várt alatt bővült a foglalkoztatottság az USA-ban

Vágólapra másolva!
Májusban 135 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban az előzetesen várt 165 ezer fő helyett - jelentette az ADP. A határidős indexek kisebb eséssel, az arany pedig nagyobb emelkedéssel reagált a várttól elmaradó adatra.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meglepetést okozó munkaerőpiaci adat látott napvilágot az Egyesült Államokból, az előzetesen várt 165 ezer fő helyett csupán 135 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma az USA-ban az ADP adatai szerint. További negatívum, hogy az áprilisi 119 ezer fős értéket lefelé, 113 ezer főre módosították. A most közzétett májusi adat szerint tavaly szeptember óta a legalacsonyabb mértékben bővült a foglalkoztatottság a tengerentúlon, az áprilisi adatot leszámítva.

A legnagyobb bővülés a szolgáltatószektorban volt látható, ahol 138 ezer fős volt a foglalkoztatottság növekedése, míg a termelőszektorban 3 ezer fős csökkenés volt megfigyelhető.

Forrás: Origo

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ADP által közzétett nem hivatalos havi adat kiváló előrejelzője a pénteki hivatalos munkaerőpiaci adatoknak. A hét utolsó napján a májusi munkanélküliségi ráta, valamint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának májusi változása fog érkezni a tengerentúlról, melyeket valószínűleg még a mostaninál is kiemeltebb figyelemmel fognak követni a piaci szereplők.

A várt alatti ADP-adatra kisebb eséssel reagáltak a határidős indexek, melyek 0,3-0,4 százalékos mínuszba csúsztak vissza. Az arany viszont nagyobbat emelkedett, és az árfolyama az 1400 dollár alatti szintekről már közel 10 dollárt ugrott. Ennek oka az lehet, hogy a rosszabb munkaerőpiaci adatot látva csökkenhet az esélye, hogy a Fed idő előtti mérsékli, vagy befejezi eszközvásárlási programját, ami részben az infláció várható növekedésén keresztül pozitív a nemesfém számára.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo