Vágólapra másolva!
Megint nagyot esett a japán tőzsde, pedig a napot még emelkedéssel kezdte. Azonban a miniszterelnök újabb gazdaság élénkítési törekvéseit kétségekkel fogadta a piac, azt a közgazdászok többsége nem érzi elégségesnek arra, hogy igazi megoldást adjon a japán gazdaság problémáira. Erre a jen is újra a 100-as szint alá erősödött a dollárral szemben. A többi ázsiai piacra is átragadt a rossz hangulat, mindenhol mínuszban tartózkodnak a vezető indexek.Tegnap Amerikában is csökkenéssel zártak a parkettek, ezzel pedig megszakadt a Dow Jones 20 hete tartó kedden való emelkedési sorozata. Így nem sikerült megdönteni az 1968-es 24 hetes rekordot. Ma délután igen fontos makroadat érkezik, méghozzá az ADP foglalkoztatási adat, amit kiemelet figyelemmel követnek a piacok, így az érdemben befolyásolhatja majd a kereskedés menetét.Mínuszban nyithatnak a nyugat-európai börzék a határidős indexek alapján. Délelőtt érkezik az eurózónából a végleges első negyedéves GDP-adat, valamint a szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex értékek is.
Vágólapra másolva!

Elégedetlenek a befektetők a japán bejelentésekkel

Igen rossz hangulat uralkodik az ázsiai piacokon a szerdai kereskedésben, az összes vezető index a negatív tartományban tartózkodik. Mint már olyan sokszor most is a Nikkei áll az élen az esésben. A korai órákban még emelkedni is tudott valamelyest az index, de aztán elment a kedve a befektetőknek a vásárlástól. Ezzel a Nikkei már a 13000 pontos szintjéig esett vissza, ahol utoljára április közepén járt az index.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo

Shinzo Abe japán miniszterelnök ma újabb terveket jelentett be a gazdaság felélesztése érdekében, de ezt a piaci szereplők nem értékelték, hiszen a jen erősödni kezdett, a tokiói börze pedig nagyobb esésbe váltott. A dollár/jen árfolyam újra a 100-as szint alá esett, míg a Nikkei már több mint 3 százalékkal zuhan.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

Abe konkrétumokat nem árult még el a növekedési programmal kapcsolatban, csak bizonyos területeket sorolt fel, ahol reformra van szükség, mint például a mezőgazdaság vagy az energia szektor. Emellett adókedvezményekkel segítené a külföldi befektetéseket, valamint az állami nyugdíjalapnak is megengednék, hogy többet invesztáljon japán részvényekbe.

A közgazdászok többsége azonban úgy vélekedik, hogy ezek az intézkedések nem oldják meg a japán gazdaság hosszú távú problémáit, strukturális reformokra lenne szükség, amit úgy tűnik most is elodáznak.

Forrás: Origo

A többi ázsiai parketten is mínuszban állnak a tőzsdék, amit a japán hírek mellett az is fűt, hogy újból felélénkültek a félelmek a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklésével kapcsolatban. A sanghaji és a hongkongi indexek 0,2 és 1,3 százalékos csökkenésben vannak, de a dél-koreai Kospi is 1,5 százalékkal halad lefelé.

Ausztráliában a vártnál hajszálnyival kisebb mértékben nőtt negyedéves alapon a gazdaság, amire az ausztrál tőzsde nem is reagált túl jól, az index 1,4 százalékkal esett.

Megszakadt a Dow Jones nagy keddi sorozata

Tegnap fél százalék körüli mínuszokat halmoztak fel zárásra az amerikai indexek. A napi mélypontjukról ugyan sikerült feltápászkodniuk, de így is jelentősebben csökkentek.

Forrás: Origo

Ezzel egy igen hosszú 20 hetes sorozat szakadt meg kedden, ugyanis a Dow Jones index nem tudott a pozitív tartományban zárni, pedig az ezt megelőző 20 hétben ez mindig sikerült neki. Az 1968-as sorozatot így nem sikerült megdönteni, amikor 24-szer jött össze az emelkedés.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: Origo

A távközlési cégek és az alapvető fogyasztási javak voltak a legjobb formában tegnap az S&P 500 szektorai között, rajtuk kívül, a többi 8 szektor a negatív tartományban zárt. A pénzügyi vállalatok voltak a leggyengébbek.

Forrás: Origo

A hét egyik legfontosabb amerikai makrogazdasági adata jön ma 14:15-kor, az ADP foglalkoztatottsági adat. A Bloomberg által megkérdezett elemzők az előző havi 119 ezer fős bővülést jelző adat után 165 ezer fős növekedésre számítanak. A becslésesek 110 és 200 ezer között szóródnak. A vártnál rosszabb makroadat esetén könnyen pozitív is lehet a reakció, hiszen ebben az esetben növekedhet az esélye a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentésére.

A Morgan Stanley szerint, ha júliusban megkezdené a Fed a kötvényvásárlások csökkententését, akkor a 10 éves kötvényhozam a jelenlegi 2,14 százalékos szintről 2,25-2,3-ig is ugorhat. Minél később kezdődik meg a mérséklés, annál alacsonyabb lehet a 10 éves hozam a szakértők szerint.

Tegnap tartotta éves közgyűlését a Tesla Motors, ahol a cég vezérigazgatója, nagytulajdonosa, Elon Musk elmondta, hogy idén 34-ről 50-re növelik az üzletek számát. 2013-ban 40 ezer darabot is meghaladhatja az igény az elektromos autókért, de még 2014-ben is csak 30 ezer autó eladását tervezik és el akarják érni a 25 százalékos bruttó árrést.

Szabadalmi pert nyert a Samsung az Apple ellen a régebbi iPhone és iPad készülékekre vonatkozóan. A legújabb termékek esetében nem lép életbe az importtilalom. Az Apple most a legfelsőbb bírósághoz fordulhat még jogorvoslatért.