Újabb lépést tett a Egis koreai partnere

Vágólapra másolva!
Az Egis dél-koreai partnere, a Celltrion benyújtotta a mellrák kezelésére is alkalmas trastuzumab biohasonló készítményének jóváhagyási kérelemét a dél-koreai hatóságokhoz. A lépés nem számít nagy meglepetésnek, tulajdonképpen minden a tervek szerint halad. Ez azonban az Egis számára jó hír, hiszen a hazai gyógyszercég 8 biohasonló gyógyszer forgalmazására kötött megállapodást a Celltrionnal korábban, melyben a trastuzumab is beletartozik.
Vágólapra másolva!

Az Egis dél-korea partnere, a Celltrion közleményben tudatta részvényeseivel, hogy hivatalosan benyújtotta a mellrák kezelésére is alkalmas trastuzumab (CT-P6) nevezetű biohasonló készítményének jóváhagyási kérelemét a koreai élelmiszer- és gyógyszerhatóságnak. A Celltrion tájékoztatása szerint a készítmény originális változata 2012-ben globálisan több mint 6,3 milliárd dolláros forgalmat generált.

A CT-P6 a Celltrion második bioszimiláris gyógyszere lehet a Remsima után, utóbbi jóváhagyási kérelmét 2012 februárjában adta be, és még tavaly júliusban meg is kapta az enegdélyt a dél-koreai hatóságtól.

Az Egis még 2010-ben kötött együttműködési megállapodást a Celltrionnal 8 biohasonló gyógyszer forgalmazására. A szerződés szerint az Egis 5 FÁK-tagországban (beleértve Oroszországot) kizárólagos, további 12 közép-európai országban társ-kizárólagosságú jogú forgalmazója lesz ezeknek a készítményeknek. Az Egis a legutóbbi gyorsjelentést követő elemzői tájékoztatóján megerősítette, hogy az első gyógyszerrel már nyáron megjelennek. Belorussziában már tendert is sikerült nyernie a gyógyszercégnek.

A lépés nem számít meglepetésnek, mivel a partnercég már korábban jelezte, hogy az első félévben szeretné benyújtani a kérelmet Dél-Koreában, egy évre rá pedig Európában. Az Egis számára pozitívan értékelhető a lépés, hiszen így minden a terveknek megfelelően alakul, ráadásul a hazai gyógyszercégnek az előbb említett két készítményre egyaránt van aláírt szerződése.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo