Vágólapra másolva!
New York, London, Szingapúr, Hongkong, Tokió - a világ legvonzóbb, legversenyképesebb nagyvárosai lesznek 2025-ben (most is azok, csak más sorrendben) egy felmérés szerint. Budapest felkerült a 120-as listára, a középmezőnybe, több közép-európai fővárosnak még erre sem futja.
Vágólapra másolva!

London marad a legvonzóbb, legversenyképesebb város Európában, és a kontinens pénzügyi központja is az angol főváros marad – ezt mutatja az a felmérés, amely a világ 120 nagyvárosának versenyképességét vizsgálta. Az Economist Intelligence Unit és a Citi közös felmérése szerint London az egyetlen a fejlett országon nagyvárosai között, amelyik gazdasági erejét képes lesz növelni 2012 és 2025 között. London annak ellenére is a cégek és az emberek legkedveltebb célpontja lesz, hogy a bevándorlási szabályok szigorodnak, így külföldi munkaerőt is nehezebb lesz valamelyest alkalmazni.

Európában hét nagyváros is lesz a legvonzóbb húsz között 2025-re, jósolják. Az európai sorrend London után: Párizs, Stockholm, Zürich, Amszterdam, Koppenhága, Frankfurt.

Az Európát továbbra is érzékenyen sújtó válság és gazdasági recesszió abban is megmutatkozik, hogy egy versenyképességi szakadék nyílik az északi, nyugati rész és a déli, keleti államok között. Madrid csak a 46 legversenyképesebb lesz tizenkét év múlva, Róma a 68., Bukarest a 80., Krakkó a 87. lesz, mind lejjebb csúsznak a mostani pozíciójukhoz képest.

A világban New York lesz a legversenyképesebb város 2025-ben. Ezt követi London, aztán Szingapúr, Hongkong, Tokió. (Most Szingapúr még vonzóbb a felmérés szerint, mint New York, a 3. Hongkong és Tokió.)

Nagy javulást érhet el Sao Paulo, az indiai Mumbai, a dél-koreai Incheon.

Észak-Amerika és Nyugat-Európa továbbra is a legtöbb vonzó nagyvárossal büszkélkedhet, a 30 legversenyképesebb nagyvárosból 23 itt fekszik, annak ellenére is, hogy a népesség öregedik, és a pénzügyi válságnak is vannak következményei.

Budapestet az 53. legvonzóbb nagyvárosnak látják az elemzést készítők 2025-re, ez öt hellyel rosszabb, mint a 2012-es helyezés. A környező országok közül Bécs a legkedvezőbb hely, 29. (tavaly még a 14. legvonzóbb volt), Varsó pedig a 43. A többi közép-európai rangsorolt nagyvárost verni fogja Budapest, Prága az 54., Bukarest a 80., a többi nagyváros fel sem fért a 120-as listára.