Kína büntetővámot vetne ki az európai borokra

Vágólapra másolva!
Kína tavaly 430 millió liter bort importált, ennek kétharmadát Európából, csupán Franciaországtól 170 millió litert. Most büntetővámot vetnének ki az európai borokra, viszonozva az Európai Unió kínai napelemekre kivetett dömpingvámját.
Vágólapra másolva!

Újabb fejezettel bővült az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita: a kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) a honlapján azt közölte, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó borokkal szemben. A Pekingben dolgozó uniós szakdiplomaták szerint a döntés évekre visszavetheti az ágazatot, részben a várható vámemelés mértéke, másrészt annak pszichikai hatása miatt. A behozatali eljárás ugyanis hosszadalmas, a bizonyítás rendkívül bonyolult, és az egy-két éves folyamat közben az importőrök új szállítókat fognak keresni.

Ami Magyarország helyzetét illeti, a borok a Kínába irányuló export jelentős és egyre fontosabb árucikkei, 2011-ben 1,9 millió euró értékben adtak el magyar borokat Kínában, tavaly - a becslések szerint - körülbelül 15-20 százalékos volt a forgalom növekedése. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a kínai fél 2012 augusztusa óta lebegtetett, most meghozott döntése fájdalmas lépés az unió számára.

Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be, hogy jóváhagyták a Kínából származó napelemekre és a kapcsolódó részegységekre vonatkozó dömpingvámot, ami június 6-án lép életbe. A vámtétel egyelőre - a Kínából érkezett nagy nyomásnak némileg engedve - 11,8 százalék lesz, de ha nem sikerül a két félnek tárgyalásos úton rendezni a kérdést, akkor augusztustól 47,6 százalékra emelkedik a vám.

Brüsszel korábban azt is jelezte, hogy vámot vetne ki a kínai Huawei és a ZTE által gyártott mobiltávközlési eszközökre, a cégek törvénytelen állami támogatása miatt.

Az európai borok vizsgálatát a kínai termelők kezdeményezték a minisztériumnál arra hivatkozva, hogy azok dömpingáron kerülnek a kínai piacra a szőlőtermesztőknek nyújtott állami támogatásnak köszönhetően. Kínai vámstatisztikák szerint az ország tavaly 430 millió liter bort importált, ennek kétharmadát Európából, csupán Franciaországtól 170 millió litert.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség a keddi kommentárjában a kialakult helyzetben mindkét felet vesztesnek nevezte. Úgy vélte, hogy a kínai termékekre kivetett vámok döntéshozói hónapokon belül az EU-tagországok elutasításával fognak találkozni, vagy az "európai gazdaság egésze felesleges zűrzavarba, sőt egy kereskedelmi háborúba sodródik".