Betankoltak a magyarok

Vágólapra másolva!
Hét év óta nem bővült olyen mértékben a kiskereskedelmi forgalom, mint áprilisban. Leginkább a benzint vitték a magyarok.
Vágólapra másolva!

A korábbi visszaesések után érezhetően többet költöttek a magyarok a boltokban áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 3,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól tisztított adatok szerint tavaly áprilishoz képest.

Az előzetes adatok alapján az élelmiszervásárlások, de még inkább az üzemanyagok vásárlása húzta fel a forgalmat. Élelmiszerboltokban 3,3 százalékkal, a benzinkutakon 6,3 százalékkal vásároltak többet a magyarok, mint egy évvel korábban. Ez arra utal, hogy a lakosság kihasználta az olcsóbbá váló benzint. Áprilisban jelentősen csökkent a benzinár, megközelítette a 400 forintos szintet is, igaz, innen némileg újra emelkedett. A nem élelmiszerjellegű üzletekben ugyanannyi volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője gyorselemzésében azt írta, ilyen mértékű éves változásra legutóbb 2006 szeptemberében volt példa. A kedvező adat mögött a fogyasztói bizalom erősödése, a vártnál jobb foglalkoztatási helyzet, a reálbér emelkedése és a 38 éves mélyponton lévő infláció állhat.

A kormány régóta várja a fogyasztási fordulatot, eddig sikertelenül. Amennyiben az április megugrás tartóssá válik, akkor végre tényleg megfordulhat a kedvezőtlen trend.