Vágólapra másolva!
Emelkedéssel kezdett a magyar tőzsde, a BUX korrigálni próbálja tegnapi 1 százalék feletti esését. Az élen ma eddig az OTP jár, a bankpapírra rá is férne a jobb teljesítmény ugyanis az elmúlt napok során igen komolyat esett az árfolyama. A forint a 293-as szint körül indította a napot az euróval szemben, miután tegnap 4 forintot tudott erősödni, vélhetően technikai tényezők hatására.Szépen kezdik a napot a nyugat-európai tőzsdék, mindenhol nagyobb pluszok mutatkoznak, amit most a német DAX és az olasz tőzsde vezet erősödésével. Az amerikai és japán befektetők jó hangulata úgy tűnik átragadt az európai kereskedőkre is.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Hullámvasút Ázsiában
Vágólapra másolva!

Korrigálná tegnapi esését a magyar tőzsde

Ma jobban kezdi a napot a budapesti tőzsde, de rá is fér a magyar parkettre ez a teljesítmény, mivel hétfőn nap végére 1 százalék feletti mínuszt szedett össze a BUX. A javuló nemzetközi hangulat a régióban is érezteti hatását, ahol a hazai parkett még 0,4 százalékos emelkedésével is sereghajtó, de lemaradása csak minimális vetélytársaihoz képest.

Forrás: [origo]

A főbb részvények közül a tegnap elhasalt Mol 0,3 százalékkal emelkedik, de a szintén megbotlott Magyar Telekom is korrigálni próbál 0,3 százalék körüli pluszával. Az OTP 0,8 százalékkal megy feljebb a reggeli órákban, a bankpapír akár meg is kezdheti küzdelmét az 5000 forintos szinttel szemben is, habár az még elég távolinak tűnik ma. A két gyógyszerpapír közül a tegnap erősödő Richter most éppen lefelé halad, de az Egis is csökken, igaz nem olyan nagy mértékben.

Forrás: [origo]

Minimálisan változott a Mol osztaléka, mert a két héttel ezelőtt visszavett 371 ezer darab saját részvényt az olajcég kölcsönadja az OTP Banknak. A visszavásárolt saját részvények után nem fizet osztalékot a társaság, és így kiderült, hogy egy részvényre vetítve az osztalék 462,16 forint a korábbi 462,22 forintos összeg helyett.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A forint ma 293 környékén kezdi a napot az euróval szemben, azok után, hogy tegnap egészen a 297-es szintről sikerült komolyabbat erősödnie az európai közös valutával. Habár nehéz megmondani mi állhatott ténylegesen a nagy menetel mögött, valószínű, hogy most a technikai tényezők befolyásolták az árfolyamot. A dollár/forint jegyzés 224,3-nál, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 236-nál mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ma eddig a zöld a nyerő szín

Ma reggel már felfelé veszik az irányt a vezető nyugat-európai indexek is, a tegnapi fél százalék körüli csökkenések után. A jobb hangulat átterjedt a tengerentúlról, ahol hétfőn az amerikai börzék nap végére ledolgozták kezdeti gyengeségüket. Habár Ázsiában vegyes volt a kép, a Nikkei két százalék feletti emelkedése is hozzájárulhat a kedvezőbb piaci légkörhöz.

Az élen a nagy európai piacok állnak, a DAX már több mint 1 százalékkal emelkedik, de a a párizsi CAC40 igen szépen muzsikál a kezdeti órában.

Forrás: [origo]

4 százalék feletti plusszal próbálja korrigálni tegnapi méretes zuhanását a török parkett. Még pénteken kezdődtek tüntetések kezdődtek az országban, aminek hatására az elmúlt egy év sztárjának számító török részvénypiac hatalmas, közel 7 százalékos eséssel reagált. Ennek igen egyszerű oka volt. A befektetők a kockázatok fokozódásával szembesültek, ami sokakat inkább a korábban felvett vételi pozíciók zárására, vagyis eladásokra sarkalltak.

A török ISE 100 részvényindex értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ma nem érkezik fontos makroadat Európából, így csendesen folyhat a kereskedés, és talán korrigálhatnak valamelyest felfelé a piacok. A tegnapi általános dollárgyengülés az euróval szembeni árfolyamot is újra az 1,30-as szint fölé küldte, ezzel pedig május eleje óta nem látott magasságig erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

750 millió dollárért megvásárolja a legnagyobb francia viszontbiztosító, a Scor a Generali amerikai egységét. A közlemény szerint a Scor kötvénykibocsátással akarja finanszírozni a tranzakciót. A Gererali árfolyama 1,5 százalékkal emelkedik.

25 milliárd eurós árbevételt szeretne elérni az ázsiai régióban a BASF német vegyipari cég 2020-ig. Kedden mutatta be a társaság az új stratégiáját. A cég arra számít, hogy az iparág 6,2 százalékkal nőhet Ázsiában évente, melyet 2 százalékponttal túl akarnak szárnyalni. A cég papírjai 0,9 százalékos pluszban állnak.

Közel 8 százalékkal zsugorodott májusban éves alapon az olasz autóértékesítés a Reuters szerint, de visszaesést lehet látni éves szinten a német, a francia és a spanyol eladásokat tekintve is. Úgy fest, az áprilisi kellemes meglepetést okozó európai autóértékesítési adatnak nincs folytatása.