Rárontott az Amazonra a francia kormány

Vágólapra másolva!
Most az Amazont pécézte ki magának a francia kulturális miniszter, aki szerint az amerikai cég alacsony áraival megfojtja francia versenytársait, amivel monopol hatalomra törne a szektorban. Ez már nem az első támadás a külföldi technológia cégekkel szemben, hiszen nem régen a digitális eszközök megadóztatását vetette fel a miniszter. De nehezítette már a jelenlegi kormány a Yahoo, az Apple vagy a Microsoft életét is, teljesen hajmeresztő vádakkal és intézkedésekkel is.
Vágólapra másolva!

A "könyvesboltok elpusztítója az Amazon"

Újabb kirohanást indított a francia kulturális miniszter az internetes cégek ellen, aki most éppen az Amazont vette célkeresztjébe. Aurélie Filippetti szerint az amerikai online kiskereskedő szándékosan olyan alacsony árakat alkalmaz, amivel ellehetetleníti francia riválisait, és ezzel kvázi monopol hatalmat építene ki a piacon. Ha pedig ezt elérné, szemérmetlenül újra emelné árait, ezzel megcsapolva a francia emberek pénztárcáját.

Azonban nem valószínű, hogy az Amazon ezt szeretné elérni, annál is inkább, hiszen az amerikai cég már kiépített az országban, egy több nagyobb francia várost is érintő küldemény-elosztási hálózatot is. Aminek legutolsó, egy éve nyitott egysége is közel 500 embert foglalkoztat. Ennek fényében teljesen érthetetlennek tűnik a kirohanás egy olyan vállalattal szemben, ami munkahelyeket teremt a recesszóval küzdő országban.

Persze lassan megszokottá válhat a Franciaországban működő külföldi cégeknek, hogy támadások érik őket. Filippetti, aki a "könyvesboltok pusztítójának" nevezte az Amazont, úgy nyilatkozott, hogy fontolóra vette a cég ingyenes házhozszállítási akciójának, és 5 százalékos könyvkedvezményének betiltását is. Azt azonban nem tudni, hogy mennyire tetszett volna ez a francia vásárlóknak.

Májusban Filippetti egy olyan tervvel hozakodott elő, amiben megadóztatná az okostelefonok, táblagépek, e-könyvolvasók eladásait. Szerinte ugyanis az elektronikus kütyük gyártóinak legalább kis részben hozzá kell járulniuk az alkotók támogatásához. A miniszter szerint az adó csekély lenne, kezdetben mindössze 1 százalék a készülékek értékére vetítve, amitől összesen 86 millió eurós bevételre számít a kormány. Később akár 3-4 százalékig is megemelkedhet az adó kulcsa.

A költségvetési bevételek növelése mellett a fő indok az lehet, hogy a kormány a kultúra megőrzésének érdekében igyekszik például a francia nyelvű filmek és egyéb alkotások forgalmát fenntartani és emelni az angol nyelvű tartalmakkal szemben.

Kapnak a "jóból" rendesen a technológiai cégek

Múlt hónapban pedig az ipari miniszter, Arnaud Montebourg vétózta meg a Yahoo felvásárlási kísérletét. A Yahoo a DailyMotion francia videómegosztó portálban szeretett volna 75 százalékos részesedést szerezni. Illetve szintén áprilisban a digitális iparági miniszter "rendkívül könyörtelennek" nevezte az Apple-t, amiért az nem tette elérhetővé egy francia start-up vállalkozás applikációját az App Store-ban.

De a szocialista kormány kérte arra a telekom szektor szabályozóit, hogy a párizsi ügyészség vizsgálja ki a Microsoft tulajdonában lévő Skype internetes telefonszolgáltatása, miért nincs regisztrálva telefonos szolgáltatóként. Ez már csak azért is abszurd, hiszen a Skype lényegében csak egy szoftver, aminek segítségével akár ingyenesen lehet telefonálni.

Montebourg pedig már többször összezördült külföldi multicégekkel. Még tavaly decemberben a világ legnagyobb acélgyártóját, az ArcelorMittal-t nevezte lényegében nem kívánatosnak. A kiváltó ok az volt, hogy az Arcelor egy veszteségesen működő 600 munkást alkalmazó üzemét megpróbálta bezárni. Februárban pedig a Titan gumigyártóval keveredett éles szóváltásba az ipari mimiszter.

Úgy tűnik nem változik a francia kormány hozzáállása a gazdasági szereplőkkel folytatott retorikájában. De ha ezt egyszer megunják a cégek, akkor az nem jönne jól a gyengélkedő francia gazdaságnak.