Pertársaság a nyerő a Provident adósainak

Vágólapra másolva!
A Providentet megbüntető versenyhivatal nem indít közérdekű pert a céggel szemben, a csőbe húzott ügyfelek pertársaságot alakíthatnak, akkor a per költségei megoszlanak közöttük, de az eljárás hosszabb lesz, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég 50 millió forintos büntetést szabott ki a Providentre, mert nem tájékoztatta megfelelően ügyfeleit a pénzvisszafizetésről, az adósok mégsem kapják meg a nekik járó összeget - írja a Magyar Nemzet. A versenyhivatal nem indít közérdekű pert, ezért az adósoknak maguknak kell a sarkukra állniuk, és a lapnak nyilatkozó szakértők szerint pertársaságot kellene alapítaniuk.

A GVH azért büntette meg a pénzügyi vállalkozást, mert félrevezette ügyfeleit. Egy akcióban azt ígérte a cég, hogy az utolsó két törlesztőrészletet elengedi azoknak, akik az összes többi törlesztést rendben befizették. A Provident viszont megtagadta a törlesztőrészlet elengedését azoknak, akik - akár pár forinttal - többet fizettek be, mint amennyit kellett volna. Ez a Provident szerint előtörlesztésnek minősül (hiszen az esedékes törlesztőrészletnél többet fizettek). A GVH viszont azt mondja, a Provident nem figyelmeztette ügyfeleit, hogy az akcióból való kizárással jár a túlfizetés. A Provident nem ért egyet a versenyhivatallal, és azt is közölte, megvizsgálják a jogorvoslat lehetőségét, a Magyar Nemzet információi szerint azonban eddig nem támadták meg a GVH határozatát.

A GVH szóvivője a lap kérdésére elmondta, ők nem indítanak pert, azonban a hivatal határozatát magánperekben fel tudják használni az emberek a Provident ellen. Szakemberek szerint a pórul járt emberek, ha nem akarnak egyenként pereskedni, akkor jobb, ha pertársaságba tömörülnek, és együttesen lépnek fel a céggel szemben. Ekkor az eljárás költségei megoszlanak a résztvevők között, azonban az eljárás vontatottá válhat a nagy számú felperes miatt.