Száműzötté válhat a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A májusi MSCI index átvizsgálását még túlélte a Magyar Telekom, azonban novemberben már akár ki is kerülhet a fontos indexcsaládból a hazai telekomcég. A Portfolio.hu számításai szerint leginkább a piaci kapitalizációval kapcsolatos előírásnak nem biztos, hogy meg tud majd felelni a Magyar Telekom a novemberi felülvizsgálat során. Ha az árfolyam a nem olyan messze lévő 340 forintos szintre esne vissza, és a jelenlegi dollár árfolyam maradna fent novemberben is a cég részvényei kieshetnek az indexcsaládból. Ez pedig az egész magyar részvénypiacra igen negatív hatással lenne, ugyanis ha csak két részvény, az OTP és a Mol teljesítené a kritériumokat az a magyarországi országindex megszűnéséhez vezetne. 
Vágólapra másolva!

Kizuhanhat a Magyar Telekom az MSCI indexből

Habár a májusi féléves MSCI index felülvizsgálatot követően a Magyar Telekomnak sikerült bennmaradnia a várakozásoknak megfelelően a fontos indexcsaládban, azonban a novemberben sorra kerülő újabb forduló akár a Magyar Telekom kipottyanásához is vezethet. Ez viszont a Richter példájából kiindulva nem fest túl optimista képet a Magyar Telekom elé. A Richter a kikerülés bejelentését követően gyorsan 8 százalékkal zuhant, és még azóta sem tudott felállni teljesen a padlóról.

A Richter árfolyama

Forrás: [origo]

Azért annyira fontos, hogy benne van egy részvény ebben az indexben, mert a világ számos jelentős intézményi befektetője, például befektetési alap használja benchmarkként ezt a mutatót. Ez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában.

Egy ilyen nemzetközi portfólióban a magyar részvények súlya általában rendkívül csekély, de mivel hatalmas tőkéjű alapokról van szó, forintban kifejezve már ez a kis szelet is óriási forgalmat tud generálni a magyar tőzsdén. Erre láthattunk példát múlt hét pénteken, amikoris az index újra súlyozása következtében az OTP forgalma is csaknem duplájára nőtt a havi átlagához képest.

Négy lényeges szempontnak kell egy részvénynek megfelelnie ahhoz, hogy egy feltörekvő piaci index kosarába kerülhessen. Ezek a piaci kapitalizációra és a likviditásra vonatkoznak. A teljes kapitalizációnak legalább 2,375 milliárd dollárnak kell lennie, és ha ennek a szintnek a 2/3-a alá esik a cég piaci értéke, a részvényt törlik az indexből. Emellett legalább 1,188 milliárd dollár kell, hogy legyen a közkézhányaddal korrigált piaci kapitalizáció.

Forrás: [origo]

A likviditásra vonatkozóan egy igen bonyolult számítási módot használnak, és ezzel a kritériummal gyűlt meg a baja a Richternek is még tavaly novemberben.

A magyar részvénypiac is megszenvedné a lépést

A legutóbbi májusi felülvizsgálatkor a Telekom már ugyan nem felelt meg a teljes piaci kapitalizációra vonatkozó minimumkövetelménynek, de mivel a 2/3-os kritériumot még sikerült átugrania, bennmaradhatott az indexben. Ha a jelenlegi 224 forint körüli dollár árfolyammal és egy nem olyan távoli 340 forintos részvényárfolyammal számolunk, akkor már ezt a minimumszintet sem ütné meg a részvény. Ez a mindenkori minimumszint pedig már lehet, hogy nincs is olyan messze, hiszen a Magyar Telekom iparági környezete nem túl rózsás. Elég ha csak a telekomadóra, egy lehetséges negyedik mobilszolgáltatóra, vagy az osztalék fenntarthatóságával kapcsolatos félelmekre gondolunk.

Ha viszont kikerülne a Magyar Telekom és a Richter sem tudna visszakerülni, ez azzal is fenyegetne, hogy megszűnik az MSCI Magyarország index. Ugyanis ahhoz, hogy legyen egy országindex, legalább három komponensnek kell szerepelnie az indexcsaládban. Ez pedig a már most is likviditási gondokkal küszködő magyar részvénypiacnak mégnagyobb érvégést jelentene, elijesztve a még éppen itt kereskedő befektetők nagy részét is.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]