Bedobta a törölközőt a Zynga, elbocsátások jönnek

Vágólapra másolva!
Közel minden ötödik emberétől megválik a Facebook játékairól ismert Zynga költségcsökkentés céljából augusztus végéig. A vállalat ugyanis régóta szenved a játékai iránt megcsappant érdeklődéstől, ami a cég eredményein is tetten érhető. A társaság árbevétele negyedévből negyedévre folyamatosan csökken, és ez a folyamat a jelenlegi időszakban is folytatódni fog. Ráadásul az elbocsátások jelentős költségekkel fognak járni, emiatt pedig dollármilliós veszteségekre számít a Zynga az idei második negyedévben. A hírekre 12 százalékos zuhanással reagáltak a játékgyártó részvényei tegnap.
Vágólapra másolva!

Alkalmazottjainak 18 százalékának, 520 embernek az elbocsátását jelentette be tegnap a Facebook játékairól ismert Zynga. A leépítéseket augusztus végéig be szeretné fejezni a vállalat, mellyel párhuzamosan számos irodáját is bezárja, többek között Dallasban, Los Angelesben és New Yorkban - írja a Bloomberg.

A társaság azt várja, hogy intézkedések 70-80 millió dollárral fogják csökkenteni a költségeiket. Ugyanakkor az intézkedéseknek a jelenlegi negyedévben 24-26 millió dolláros, a következőben pedig 2-5 millió dolláros átszervezési költségei lesznek, nagy részben emiatt pedig 28,5-39 millió dolláros veszteségre számít a második negyedévben a vállalat.

Forrás: [origo]

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a leépítések önmagukban nem elegendőek a növekedés beindítására, ahhoz további új forrásokat kell találnia a cégvezetésnek. A Zynga ugyanis régóta szenved a játékai iránt megcsappant érdeklődéstől, emiatt a társaság elvesztette Facebook felhasználóinak jelentős részét. Csak az első negyedévben 13 százalékkal, 253 millióra csökkent a havi aktív felhasználók száma. Ennek oka, hogy a felhasználók egyre inkább a mobileszközökre fejlesztett játékokat keresik, és egyre inkább a Zynga riválisainak játékait használják.

Ez a folyamat a cég árbevételén is tetten érhető, mely nagyobb zsugorodáson megy keresztül az utóbbi negyedévekben. A tendencia pedig nem a második negyedévben fog megfordulni, mivel a cég 225-235 millió dolláros árbevételre számít ebben az időszakban.

Forrás: [origo]

A folyamat megfordítása érdekében a Zynga az online szerencsejátékok felé kezdett fordulni, és áprilisban jelentette be, hogy Nagy-Britanniában a Bwin segítségével fog online póker és kaszinó oldalakat üzemeltetni.

Ezen túl Mark Pincus vezérigazgató irányításával az eredmények javítása érdekében a Zynga már korábban is egy jelentősebb költségcsökkentési programot kezdett végrehajtani tavaly év végén, melynek során az alkalmazottaik 5 százalékától váltak meg, és számos játékukat megszüntették.

A bejelentéseket nem fogadták túl jól a befektetők, mivel a Zynga részvényei 12 százalékot zuhantak zárás után. Az árfolyam ezzel néhy gónapos mélypontjára került.

Zynga árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]